BIST 10.471
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.441,39
HABER /  DÜNYA

TÜRKİYE İLE DAYANIŞMAMIZ GÜÇLÜ ŞEKİLDE SÜRÜYOR

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ittifakın Türkiye’ye olan desteğinin güçlü bir şekilde devam ettiğini söyledi. <br/>Rasmussen, N...

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ittifakın Türkiye’ye olan desteğinin güçlü bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Rasmussen, NATO-Rusya Konseyi toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, görüşmede gündeme gelen konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
NATO Genel Sekreteri, "Türkiye’ye Patriot füzelerinin konuşlandırılması, NATO müttefiklerinin, Türkiye’nin savunması ve (bu ülkeye yönelik) tehditleri caydırma kapasite ve sorumluluğunu göstermektedir" dedi.
"Kolektif savunma, NATO yönetiminin her zaman esası olmuştur" şeklinde konuşan Rasmussen, "Müttefikimiz olan Türkiye ile dayanışmamız güçlü bir şekilde devam etmektedir" dedi.

"SURİYE’DEKİ KRİZ GİTTİKÇE KÖTÜYE GİDİYOR"
Aralık ayında yapılan son toplantıdan bu yana Suriye’deki durumun gözle görülür şekilde daha kötüye gittiğini söyleyen Rasmussen, "Bu kriz, bölgesel istikrara yönelik tehdit olmayı sürdürmektedir" ifadesini kullandı.
Suriye’deki insani durumdan büyük endişe duyduklarını kaydeden Rasmussen, Suriye halkının her geçen gün maruz kaldıkları sıkıntıların arttığına dikkat çekti.
Krizin tüm bölgeye yayılması endişesi taşıdıklarını söyleyen NATO Genel Sekreteri, "Müttefikimiz Türkiye, sınır ötesi olayları ve devasa bir mülteci akını ile karşılaşmaktadır" şeklinde konuştu.
"KİMYASAL SİLAH KULLANILMASINDAN ENDİŞE EDİYORUZ"
Rasmussen ayrıca, Esad rejiminin sivillere yönelik kimyasal silah ve balistik füze kullanmasından duyduğu derin endişeyi dile getirdi. Rasmussen, "NATO’nun (bu krizde) rol oynamasına yönelik bir çağrı yapılmış değil. Fakat problemler çözümsüz kalmayı sürdürüyor, bunlar dolaylı olarak kendi güvenliğimizi doğrudan etkileyebilir" dedi.
NATO Genel Sekreteri, bundan dolayı ittifakın Suriye’deki gelişmeleri "son derece ihtiyatlı" şekilde takip etmeyi sürdüreceğini söyledi.
"KUZEY KORE’NİN BALİSTİK FÜZE VE NÜKLEER DENEMELERİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ"
NATO üyesi 28 ülkenin dışişleri bakanı ile sabah yaptıkları toplantıda Kuzey Kore bildirisi üzerinde tam mutabkat sağladıklarını belirten Rasmussen, "Kuzey Kore’nin balistik füze ve nükleer silah geliştirme faaliyetlerini, son günlerde kullandığı tehditvari söylemini mümkün olan en sert şekilde kınıyoruz" şeklinde konuştu.
Kuzey Kore’nin "provokatif" eylemlerinin, doğrudan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarının ihlali manasına geldiğini söyleyen Rasmussen, "Bunlar bölgesel istikrarı ciddi şekilde baltalamakta, Kore Yarımadası’nda kalıcı bir barış ihtimalini tehlikeye atmakta, uluslararası barış ve istikrarı tehdit etmektedir" ifadelerini kullandı.
Rasmussen ayrıca, "Kuzey Kore’den daha fazla provokatif eylemden sakınması, uluslararası yükümlülüklerine riayet etmesi, tüm nükleer silahlarını ve balistik füze programını terk etmesini, silahsızlanma görüşmelerine başlamasını istiyoruz" dedi.
NATO Genel Sekreteri, NATO-Rusya Konseyi toplantısında ayrıca Afganistan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika konularının gündeme geldiğini kaydetti.
(İHA)