BIST 10.793
DOLAR 32,20
EURO 34,96
ALTIN 2.428,91
HABER /  DÜNYA

ERDOĞAN İLK MECLİSİ 3 FOTOĞRAFLA ANLATTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bütün gayemiz, bütün hedefimiz, bütün çabamız, kendimizden önce çocuklarımız için daha yaşanabilir daha müre...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bütün gayemiz, bütün hedefimiz, bütün çabamız, kendimizden önce çocuklarımız için daha yaşanabilir daha müreffeh, daha huzurlu ve daha güçlü bir Türkiye inşa etmektir” dedi.
TBMM Genel Kurulu özel oturumla toplandı. Genel Kurul’a hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak konuşmasına başladı. TBMM’nin ilk başkanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Kurtuluş Savaşı’nın sevk ve idare eden ilk Meclis’teki tüm milletvekillerini rahmetle yad ettiğini dile getiren Erdoğan, 23 Nisan 1920’den bugüne kadar TBMM’nin çatısı altında millet için hizmet etmiş tüm parlamenterleri de millet adına şükranlarını sunduğunu iletti.
23 Nisan 1920 Cuma günü Ankara Hacı Bayram Veli Cami’de kılınan Cuma namazının ardından TBMM’nin dualarla açıldığını hatırlatan Erdoğan, Türkiye’nin her yerinden bütün renkleriyle, farklılıklarıyla aynı ortak gaye etrafında toplanan mebusların derin bir huşu ve büyük bir heyecan içinde Meclis’te ilk toplantılarını gerçekleştirdikleri söyledi. Erdoğan, bu anlamlı gün dolayısıyla geçtiğimiz günlerde bazıları ilk kez olarak yayınlanan fotoğrafları gösterdi. Başbakan Erdoğan, “Bu fotoğrafta Gazi Mustafa Kemal silah arkadaşları ve Latif’e Hanım Cumhuriyetimizin kuruluşunun hemen öncesinde çocuklarla sohbet ediyorlar. Bu çocuklarımızın kuruluştaki yerini göstermesi bakamından çok büyük önemi haiz. Onun için bu fotoğrafı getirmeyi ve göstermeyi görev telakki ettim. Bir başka fotoğraf, oda yine Kurtuluş Savaşı yıllarında bir grup çocuk umutla Gazi Mustafa Kemal’i bekliyorlar. Fakat bu çocukların giyimi, kuşamı şöyle yalın ayak tablolarına baktığımız zaman nereden nereye geldiğimizi göstermesi bakımından bu tabloda çok büyük öneme haiz. Evet bu da işte Meclisimizin açıldığı gün ve yine o gün Gazi Mustafa Kemal’i ve gelecek heyeti karşılamak üzere bekleyen çocuklar, sancakla beraber TBMM’nin önünde o kutlu anı yaşamak üzere bekliyorlar” diye konuştu.
TBMM’nin, çocuklarla birlikte ve en çok da çocuklar için açıldığını sözlerine ekleyen Erdoğan, Kurtuluş Savaşı’nın çocuklar için verildiğini, Cumhuriyet’in, 29 Ekim 1923’te en çok da çocuklar için ilan edildiğini kaydetti.
Türkiye’nin, 23 Nisan 1920’ye ve 29 Ekim 1923’e gerçekten çok zor şartlar altında ulaştığı ifade eden Erdoğan, “Balkan Savaşlarından başlayarak Mağrip’te, Çanakkale’de, Hicaz’da, Kanal’da, Kafkas Cephesi’nde yüz binlerce Mehmet şehitlik mertebesine yücelmiştir. Şehit olan askerlerimizin önemli bir bölümü, evli ve çocuk sahibiydi. Şuna hiç şüphe yok ki ‘tertemiz alnından vurulmuş, uzanmış yatan’ o Mehmetler, girecekleri gül bahçesini, kendilerine gülümseyen melekleri gördükleri kadar; köylerinde, evlerinde, doya doya koklayamadıkları çocuklarının hayalini de görüyor ve tebessüm ediyorlardı. Mehmetçiği bu denli kahramanlaştıran, göğüslerindeki imanlarıyla birlikte, geride bıraktıkları çocukları, o çocuklara miras bıraktıkları şan ve şerefti. Onlar, vatanları için seve seve can verdiler. Onlar, bayrakları için kahramanca savaştılar. Ama onlar, en çok da geride bıraktıkları çocukları için Türkiye’nin tüm çocukları için adeta düğüne gider gibi savaşa gittiler, adeta sevgiliye kavuşur gibi şehadet mertebesine ulaştılar. Bizim tarih boyunca bütün şehitlerimiz, Kurtuluş Savaşı şehitlerimiz, Cumhuriyet dönemindeki şehitlerimiz, terörle mücadele şehitlerimiz, vatanın bağımsızlığı için ay yıldızlı bayrağın şerefi için bu topraklarda Ezan-ı Muhammedi’nin ebediyen okunabilmesi için ama en çok da çocukları için çocuklarımız için tereddütsüz canlarından vazgeçtiler. Tıpkı 23 Nisan 1920’de olduğu gibi, bugün de TBMM her şeyden ve herkesten daha çok çocuklar için vardır, çocuklarımız için vardır. Bütün gayemiz, bütün hedefimiz, bütün çabamız, kendimizden önce çocuklarımız için daha yaşanabilir daha müreffeh, daha huzurlu ve daha güçlü bir Türkiye inşa etmektir” diye konuştu.
(iHA)