BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

PKK bizim için de sorun ama

KDP yönetiminden Türkiye'ye zeytin dalı. PKK'nın kendileri için de sorun olduğunu söyleyen Barzani diyalog çağrısı yaptı..

Abone ol

K. Irak'taki yönetimin (FKB) başbakanı Neçirvan Barzani, Parlemanto’da Parlamento başkanı Adnan Müftü’nün de katılımıyla parlamento binasında düzenlediği basın toplantısında, hiçbir zaman Türkiye'nin içişlerine karışmadıklarını, gelecekte de karışmayacaklarını bildirdi.

Şu anda yaşanan olumsuz havanın, her iki tarafın birbirini yakından tanıması ve sorunların giderilmesi için bir başlangıç olmasını ümit ettiğini belirten Başkan Barzani, “Türkiye ile Bağdat üzerinden veya Bağdat'sız her türlü görüşmeye hazırız” dedi. 

PKK TÜRKİYE'NİN BİR İÇ MESELESİDİR 

Barzani, ‘’ Biz sorunların görüşme masasında ortaya konmasından yanayız. Türkiye bizim için önemli bir ülke dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi için Türkiye’ye dostluk eli uzatmak istiyoruz. Türkiye’nin de buna uygun bir tutum sergilemesini arzu ediyoruz’’ Diye konuştu.

PKK sorunu konusunda Neçirvan Barzani, “PKK Türkiye’yi ilgilendiren farklı bir konudur. Bundan dolayı PKK için siyasi bir çözüm üretilmelidir. Biz askeri çözüm yolunun son seçenek olmasını arzu ediyoruz. Askeri çözüm yolundan önce barışçıl bir yol izlenmelidir. Onlar yüzünden terk edilmiş 400'e yakın köyümüzü yeniden inşa edemiyoruz. Geçmişte Türkiye ile birlikte PKK'ya karşı askeri operasyon düzenledik. Ancak bu sorunun askeri yollarla çözülmesini mümkün görmüyoruz. Bunun bir neticesinin olmadığını gördük. O yüzden biz başka alternatifler diyoruz. PKK konusu ayrıca Türkiye'nin bir iç meselesidir” diye konuştu.

TÜRKİYE K IRAK'A GİRERSE NE OLUR?
Bir gazetecinin, “Türk askeri K. Irak'a girerse ne olur” sorusu üzerine başbakan Barzani, “Türk askerleri şu anda kesinlikle bölgeye girmiş değiller ve bunu da beklemiyoruz. Türk askerinin olası operasyonu bir varsayımdır. Varsayımlar hakkında konuşmak doğru değildir. Ben Türkiye ile ilişkilerimizin geleceği konusunda iyimserim.”diye konuştu.

Başbakan, bir gazetecinin “Diyaloğa hazır mısınız?” sorusu üzerine, “Biz her zaman diyaloğa hazırız. Bunun için de çalışıyorum. Çünkü başka türlü birbirimizi anlamamıza imkan yok. Diyalog yolu ile bütün sorunların ortadan kalkacağına inanıyorum” diye konuştu.

Türk şirketlerinin yeniden yapılanma ve petrol çalışmaları için FKB’ye gelebileceklerini söyleyen Barzani, ‘’Ancak önemli olan Türkiye’nin Irak’ta bugün yaşanan gerçekliği görmesi ve bu gerçeklik için bir strateji belirlemesidir. Çünkü Türkiye tehditle ve tehditvari bir dille hiçbir zanam hiçbir şey yapamaz. Biz komşuyuz ve bu komşuluk kalacak. Tehditler ne bizim çıkarımızadır ne de Türkiye’nin çıkarınadır’’ diye konuştu.

PNA