BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.439,28
HABER /  EKONOMİ

Piyasalarda işler daha da kötüye gidebilir

Yurt içi piyasalarda, İstanbul merkezli operasyon sonrasında başlayan negatif seyir, bugün de etkisini artırarak devam ediyor.

Abone ol

İSTANBUL merkezli operasyon ile başlayan süreçte yapılan haber ve açıklamalarla siyasi belirsizliklerin artmasıyla TL varlıkları üzerindeki satış baskısının bugün de devam ettiği görülüyor.

Bugün güne dengeli başlayan piyasalarda, açılışın ardından satış baskılarının tekrar artması dikkati çekiyor. Güne 2,1148 seviyesinden başlayan dolar/TL paritesi tarihi zirvesi olan 2,1770 seviyesine, gösterge tahvilin bileşik faizi ise 2012 yılının Ocak ayından beri gördüğü en yüksek seviye olan yüzde 10,36'ya yükselirken, BIST 100 endeksi ise yaklaşık yüzde 4 oranında değer kaybederek son 1,5 yılın en düşük seviyesi olan 61.621 puana kadar geriledi.

Bugün Noel tatilinin ardından işleme başlayan Avrupa piyasalarında, yabancı yatırımcıların TL varlıklarında satış başlamış olabileceğini tahmin eden analistler, siyasi belirsizliğin yarattığı endişeli havanın dağılmasını sağlayacak haber ve açıklamalar gelene kadar yüksek volatiliteyle negatif seyrin devam edebileceğini kaydediyor.

Analistler, TL'nin son gelişmeler ile diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştığını ve yabancı çıkışlarının yoğun olduğunu belirtirken, olumsuz haber akışının sürmesi durumunda TL'de anlamlı bir değer kazancı görmeyi beklemediklerini ve dolar/TL paritesinde 2,20 psikolojik seviyesinin direnç olduğunu ifade ediyor.

Faiz tarafında ise hem ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin 6 Eylül'den beri ilk kez yüzde 3'ün üzerine çıkması hem de yurtiçinde yükselen döviz kurları nedeniyle oluşan enflasyonist endişelerle gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 10,36'ya kadar yükseldiği görülüyor.

BIST 100 endeksinde 64.000 desteğinin kırılması ile satış baskılarının arttığını vurgulayan analistler, 62.500 ve 58.000 seviyelerinin teknik olarak gündeme gelebileceğini ifade ediyor.

1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

a.20131227142425.jpg

FAİZ YÜKSELEBİLİR

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, konuya ilişkin değerlendirmesinde yurt içindeki son gelişmeler sonrasında tüm piyasalarda olduğu gibi faiz ile ilgili enstrümanlarda da olumsuz bir fiyatlamanın olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 24 Aralık'ta açıkladığı 2014 para politikasında TL likiditesini daha da sıkılaştıracağını hatırlatan Cömert, bu anlamda bir süre daha faizlerde yüksek seyrin korunmasını beklediklerini kaydetti.

Piyasalardaki panik havasının sürmesi durumunda gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 12'li seviyelere doğru çıkabileceğini aktaran Cömert, şunları ifade etti:

"Öte yandan ABD'de de Fed kararları sonrasında uzun vadeli tahvil faizleri yükseliyor, bu da uzun vadeli Türk tahvillerini olumsuz etkiliyor. Önümüzdeki döneme ilişkin sıkıntılar ne yazık ki bunlarla sınırlı değil. TL'deki değer kaybı, enflasyona zamlar vasıtası ile yansıyacak. Bu durumda tahvil faizlerinde uzunca bir süre kalıcı bir düşüş görmeyebiliriz, hatta aksine çift hane tekrar kalıcı olabilir. Bu dönemde risk almak istemeyen yatırımcılar için mevduat en iyi seçenek. Enflasyondaki artış beklentimiz sebebiyle de TÜFE'ye endeksli tahvilleri de cazip buluyoruz."