BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Piyasalarda deprem korkusu

Uzmanlar, iktidardaki parti kapatılırsa piyasalarda büyük deprem yaşanacağı görüşünde.

Abone ol

AK Parti'nin kapatılması için açılan davanın sonuçları Türk demokrasisinin yanında siyaset ve ekonomi dünyasında da kalıcı izler bırakacak.

AK Parti hakkında kapatma davasının açıldığı 14 Mart 2008'den bu yana para piyasalarından 2 milyar dolara ulaşan yabancı çıkışı oldu.

Günlük çıkışın 100 milyon doları aştığını belirten uzmanlar, söz konusu rakamın Anayasa Mahkemesi'nin davayı kabul etmesi halinde milyar dolarla ifade edileceğini kaydediyor.

KREDİ FAİZ ORANLARI YÜKSELDİ

Artan faizler konut ve otomobil başta olmak üzere tüketici kredilerinin maliyetini artırdı. Konut kredisinde aylık faiz oranı yüzde 1,44'ten 1,54'e yükselirken, tüketicinin 100 bin YTL'lik kredide maliyeti 10 yıl vadede 9 bin 840 YTL arttı. Otomobil kredisinde aylık faiz yüzde 1,54'ten 1,64'e yükseldi. Tüketici kredisi kullanımı yarıya indi.

MERKEZ BANKASI İNDİRİMİ DURDURDU

Eylül 2007'den beri düzenli faiz indirimi yapan Merkez Bankası, son toplantısında faiz indirimini durdurdu. Piyasalar dava öncesinde çeyrek puanlık indirimi bekliyordu.

HARCAMALAR KISILINCA

Piyasalar durma noktasına geldi. Tüketici siyasi belirsizliğin de etkisiyle harcamalarını kısarken alışveriş merkezlerinden Doğubank esnafına, bankalardan otomobil ve konut sektörüne kadar hemen her kesiminde 'İşler bıçak gibi kesildi' mesajı geliyor.

KONUT SATIŞLARI DURDU

Konut satışları durdu. Yapılan satışlar iptal ediliyor. İnşaat firmaları yeni projelerde frene bastı. İşten çıkarmalar başladı.

FİRMALAR HALKA AÇILMAYI ERTELİYOR

Daha önce 2008 yılı içerisinde halka açılmayı planlayan birçok firma kararını erteledi. Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) halka arz süreci için evrak göndermesi gereken firmalar, "Evrağımı gönderiyorum" demelerine rağmen süreci uzatmak için belge göndermemeye başladı.

Uluslararası yatırım bankası JP Morgan dün model portföyündeki Türk Euro tahvillerinin ağırlığını azalttı.

Capital Economics'ten Neil Schering: "Ekonomide muazzam dengesizlikler var. Cari açık gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 8'i ve Başsavcı iktidar partisini kapatmaya çalışıyor."

YABANCI FONLAR TÜRKİYE PİYASALARINA YÖNLENDİRME YAPMIYOR

Londra'da dev fonların riskli senaryolara göre hazırlık yaptığı konuşuluyor. Türk piyasalarında etkili bir fon yöneticisi, "Ciddi bir tedirginlik var. Kapatma davası gerçekleşirse yabancının algısı değişecek. Zaten şimdilerde Türkiye piyasasına yönlendirme yapmıyoruz." diyor.

DAVA AÇILIRSA DOLAR 1.35 YTL OLUR

Anayasa Mahkemesi'nin davayı kabul etmesi halinde doların 1,35 YTL'ye kadar çıkacağını tahmin eden Merkez Menkul Değerler Genel Müdürü Savaş Uzunyol, kapatma halinde doların 2 YTL olacağını öne sürdü.

DOLAR DÜNYADA DÜŞÜYOR BİZDE DEĞERLENİYOR

Uzunyol, bir aydır doların dünyada değer kaybederken Türkiye'de kazandığına işaret etti.

"Yabancı çıkışa başladı. Tekrar geri döndürebilmenin tek yolu kapatma davasının reddedilmesi." diyen Tera Menkul Değerler Pazarlama Direktörü Ersagun Şimşek de yabancıların ülkeye güveninin sarsıldığı görüşünde.

SANAYİCİ DE ETKİLENDİ

Sanayicinin de etkilendiğini söyleyen TÜGİK Başkanı Hazim Sesli'nin verdiği bilgilere göre organize sanayi bölgelerinde bir yandan kapasiteler düşürülürken diğer yandan fabrikalar durgunluk yüzünden elektrik ve doğalgaz borçlarını ödeyemez hale geldi. OSB'lerin tahsilatı yüzde 20 azaldı.

Ercan Baysal, Abdulhamit Yıldız, İsa Sezen/Zaman