BIST 10.287
DOLAR 32,26
EURO 34,72
ALTIN 2.397,12
HABER /  EKONOMİ

Piyasalara 180 milyar dolar

ABD'deki finans krizi dünyayı sarınca, dünyanın önde gelen Merkez bankaları kesenin ağzını açtı.

Abone ol

Dünyanın önde gelen 6 merkez bankasının sıkışıklığı azaltmak için piyasalara 180 milyar dolar verme kararı piyasaları kısmen rahatlattı. Avrupa borsalarında yüzde 1’in üzerinde artışlar var, İMKB ilk seanstaki kayıplarını telafi ediyor.

180 MİLYAR DOLAR PİYASALARI KISMEN RAHATLATTI

Finansal piyasalarda güven bunalımı devam ediyor. ABD’de bankacılık sektörüne ilişkin endişeler artarak devam ederken, dünyanın önde gelen 6 merkez bankası, para piyasalarındaki sıkışıklığı azaltmak için koordineli önlemler açıkladı. Merkez bankaları piyasalara 180 milyar dolar verecek. Açıklama sonrasında Avrupa borsaları artışa geçerken, İMKB kayıplarını telafi ediyor.

Paranın sihirbazı olarak görülen
Soros'dan krize dair çarpıcı
sözler geldi. Okumak için
TIKLAYIN!



Dow Jones ve Nasdaq endeksleri 11 Eylül saldırılarından sonraki en kötü günlerinde yüzde 5 düşerken, yatırımcıların global kredi krizine hangi şirketlerin boyun eğebileceği konusundaki endişeleri arttı. Asya borsaları da yatırımcıların devlet tahvili ve altına yönelmesi sonucu yüzde 2’den fazla düştü.

RUS BORSASI’NDA CUMAYA KADAR İŞLEM YOK
Rusya Maliye Bakanı, Rus hisse senetleri piyasasında işlemlerin cuma günü başlayacağını söyledi. Son 3 yılın en düşük seviyesine inen endeks nedeniyle Rus Borsası’nda dün de işlem yapılamamıştı.

4 GÜNDE YÜZDE 13 KAYIP

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri piyasasında düşüşler bugün de devam etti.Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,56 değer yitirirken son dört günlük kayıp ortalama yüzde 13,01 oldu.İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 48,52 puan artarak 32.216,43 puandan kapandı.

Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer artışı yüzde 0,15 oldu. İlk seanstaki 559,66 puanlık düşüş dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 511,14 puan geriledi.Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 1,56 değer yitirdi.

MERKEZ BANKALARINDAN GÜÇBİRLİĞİ
Piyasalarda sabah saatlerinde gerilimin artması sonrasında dünyanın önde gelen 6 merkez bankası, para piyasalarındaki sıkışıklığı azaltmak için koordineli bir şekilde harekete geçti.

Amerika'daki deprem bütün ülkeleri
salladı. Merkez bankaları ortak
müdahale kararı aldı. Ayrıntıları
okumak için TIKLAYIN! 

Fed, Avrupa ve İsviçre merkez bankalarıyla olan swap hatlarını genişletti ve Japonya, İngiltere ve Kanada merkez bankalarıyla yeni swap hatları açtı. Fed böylece swap hatlarını 180 milyar dolara kadar artırmış oldu. Bu tutarın 60 milyar doları Japonya, 40 milyar doları İngiltere, 10 milyar doları da Kanada merkez bankaları ile açılan yeni hatlardan oluşuyor.

Avrupa Merkez Bankası ise bugünden itibaren gecelik dolar fonlaması yapacak ve ilk işlemi 40 milyar dolara kadar olacak. Yeni açılan swap hatlarıyla, Japonya, İngiltere ve Kanada merkez bankaları, kendi ülkelerinin para piyasalarında dolar fonlaması yapacaklar.