BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.506,71
HABER /  GÜNCEL

Piyasalar kritik istifa haberiyle sarsıldı

Piyasalar, Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu üyesi Jurgen Stark'ın istifa ettiği haberiyle sert düştü.

Abone ol

Piyasalar, Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu üyesi Jurgen Stark'ın tahvil alım programı konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle istifa ettiği haberiyle sert düştü. Dolar 1.80'e doğru hareketlenirken, İMKB, yüzde 1.4 değer kaybetti.

Reuters'ın haberine göre Stark, bankanın tartışmalı tahvil alım programı için diğer üyelerle anlaşmazlık yaşadı.

İstifa ilk anda resmi olarak doğrulanmasa da, Banka'dan daha sonra ajansa yapılan açıklamada, Stark'ın kişisel nedenlerden dolayı istifa ettiği iletildi.

Ancak, konuya yakın iki kaynak, Stark'ın, geçen ay İtalya ve İspanya'yı, krizin eşiğinden çeviren tahvil alımı hamlesi nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. Bu hamle, euro ve Avrupa borsalarında düşüşe neden olmuştu.

Avrupa'da devam eden borç krizi endişelerine, piyasaların olumlu baktığı tahvil alım programıyla ilgili anlaşmazlığın eklenmesi satışları da beraberinde getirdi.

EURO 6.5 AYIN DİBİNDE

Euro, dolar karşısında 1.3697'yi görerek son altı buçuk ayın en düşüğüne geriledi.

İçeride de dolar, TL karşında yaklaşık yüzde 2'lik yükselişle 1.7960'a, euro ise 0.3'lük artışla 2.4630'a geldi.

Haberle birlikte ABD borsalarını da yüzde 2'ye varan kayıplarla açılması, İMKB 100'e de satış getirdi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Bileşik 100 Endeksi yüzde 2'lik düşüşle 55 bin 540 puana düştü.

ECB İÇİN ZOR DÖNEM

Bonn Üniversitesi ekonomi bölüm üyelerinden Manfred Neumann yaptığı değerlendirmede, "Stark, tahvil alımı konusunda şu anda Almanya Merkez Bankası başkanlığı görevini yürüten Axe Weber ile benzer düşünceye sahip. Bu tüm Almanların paylaştığı bir tavır. Bu, ECB içinde yaşanacak büyük sıkıntıların da bir işareti. Almanların, ECB'nin politikalarıyla ilgili tereddütleri olduğu açık" dedi.

Stark'ın ayrılması, ECB'nin şimdiki Başkanı Jean-Claude Trichet'nin de Ekim ayında görevini bırakacak olması nedeniyle Banka için zor bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor. Trichet'nin yerine, borç yükü altındaki İtalya'nın Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin gelecek olması piyasalar tarafından çok olumlu karşılanmıyor.