BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.419,88
HABER /  DÜNYA

Piyasadaki çöküş için spekülatif dedi

Rusya Devlet Başkanı'nın Basın Danışmanı Dmitri Peskov, piyasalardaki dalgalanmayı spekülatif faktörlere bağladı.

Abone ol
Rusya Devlet Başkanı'nın Basın Danışmanı Dmitri Peskov, rublenin değer kaybetmesinin spekülatif faktörlerden kaynaklandığını bildirdi. Peskov yaptığı açıklamalarda, "Gerçekten, piyasada dalgalanma devam ediyor, bu duruma çoğunlukla spekülatif faktörler sebep oluyor" ifadesini kullandı.
 
Peskov, Devlet Başkanı'nın döviz piyasasındaki durum sebebiyle özel buluşma veya toplantı yapmayı planlamadığını belirterek şu şekilde devam etti:
"Özel bir etkinliği yapılması planlanmıyor, zaten Devlet Başkanı gerekli kişilerle sürekli bağlantı halindedir."
 
15 Aralık Pazartesi günü ruble döviz sepeti karşısında 1998 kriz döneminden bu yana en hızlı düşüşünü yaşadı. Bu sebepten dolayı Merkez Bankası faiz oranını %10,5'ten %17'ye yükseltti ve bu durumu artan devalüasyon ve enflasyon riskiyle anlattı.
 
Dolar güne 58,15-60,00 ruble aralığında başladı, fakat 2 dakikada döviz kuru 59,04 yükseldi. Öte yandan, Euro 73,7 rubleye yükseldi. Döviz sepeti 5,3 ruble değer kaybederek 65,64 ruble oldu.
 
Öğlen saat 12:00'de dolar 65 ruble, Euro ise 82 rubleyi aşmayı başardı. Saat 15:00'de edinilen verilere göre, dolar tarihi rekorunu kırarak 74,1 rubleye yükseldi, euro ise 90 rubleye yükselerek 100 rubleye doğru ilerledi.
 
Eski Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, "Merkez Bankası'nın faiz oranını %17'ye çıkarması mevcut koşullarda alınması gereken doğru bir karardı. Bu önlemin ardından hükümetin yatırımcıların Rus ekonomisine güvenini artırmak amacıyla bazı kararlar alması gerek" diye konuştu.
 
Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ise Rus vatandaşlarının ve iş sektörünün yeni şartlara alışması gerektiğini belirterek, "Rublenin yavaşlaması Rus ekonomisinin yeni koşullara alışması için verilen bir sinyaldir. Biz gerçekten ruble bölgesinde yaşamayı öğrenmek zorundayız" dedi.