BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani'de sokak sokak IŞİD temizliği!

Kobani'deki son durumu anlatan Peşmerge komutanı Kürtlerin iki sokağı daha aldığını söylerken YPG üç aylık savaş bilançosunu açıkladı...

Abone ol

Kürt güçleri, Rojava’nın Kobani kentinde IŞİD örgütü mensuplarını bugün 2 sokaktan daha çıkardı.
 
Rûdaw’a konuşan Kobani’deki Peşmerge Güçleri Komutanı Şerwan Spindareyi, “Bu sabah, halk Savunma Birlikleri (YPG) ile beraber düzenlediğimiz operasyonda, iki sokağı daha kurtarıp, ilerledik” dedi.
 
Komutan, operasyonda 7 örgüt mensubunun etkisiz hale getirildiğini ve bomba yüklü 3 aracın YPG savaşçıları tarafından imha edildiğini söyledi.
 
Şerwan Spindareyi, uluslararası koalisyonun savaş uçaklarının da, yine bugün IŞİD mevzilerine ağır bombardıman yaptığını ileterek, saldırının ardından 12 IŞİD’linin cesedine rastlandığını kaydetti.
 
Kobani’de savaş, dün yeniden şiddetlenmeye başlamıştı.
 
Rûdaw’a konuşan Peşmerge Komutanı Muhammed Mela Ömer, örgütün, Kürt güçlerinin bulunduğu bölgelere 15 havan topu attığını belirtmişti.
 
Peşmerge Komutanı, artık kentin yüzde 60’ının Kürt güçlerinin kontrolünde olduğunu söylemişti.
 
3 sivil hayatını kaybetti
 
ANHA’nın haberine göre, IŞİD’in ağır silahlarla kent merkezinde sivillerin yaşadığı bölgelere havan atışları yaparken, 3 sivil hayatını kaybetti.
 
Haberde, saat 11.00 sıralarında yapılan saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin Ehmed Ebud (50), Mustafa Ebud (12)  ve Kasim (60) olduğu belirtildi.

Mağdurlar zor durumda
 
Bu arada, Kobani kent merkezinin yanısıra sınırda ve Urfa’nın Suruç ilçesinde çadırlarda kalan savaş mağdurları, soğuk hava ve yağmur dolayısıyla ciddi sıkıntılar çekiyor.
 
Kent merkezinde bulunan en az 8 bin sivil, elektrik ve yakıt olmaması nedeniyle soğuğun pençesinde hayatını sürdürmeye çalışıyor.
 
Sınırın sıfır noktasının iki tarafında, kimi açıkta, kimi de çadırlarda ve araçlarda hayata tutunmaya çalışan Kobanililer de ciddi sıkıntı yaşarken, özellikle çocuklarda grip salgını görülmeye başlandı.
 
3 aylık savaşın bilançosu
 
Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG), savaşın başından bu yana Kobani’de 2 bin 951 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü, 263 YPG ve ÖSO savaşçısının da hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
 
Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 7 Aralık’ta açıkladığı raporda, geçen 3 aylık zaman diliminde IŞİD örgütünün bin 400 kayıp verdiğini açıklamıştı.
 
Raporda, IŞİD saldırılarında 471 YPG savaşçısı ile 17 Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) savaşçısının ve onlarca Kürt sivilin hayatını kaybettiğini belirtilmişti.
 
Hava operasyonları, top ve füzeler ile sokak çatışmaları nedeniyle, kentin büyük bölümü harabeye dönmüş durumda.