BIST 10.740
DOLAR 32,19
EURO 34,99
ALTIN 2.510,13
HABER /  GÜNCEL

Pirinçte GDO var korkusu

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, pirinçte GDO'ya rastlanmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Abone ol

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, pirinçte GDO'ya rastlanmasının, pirinç taşınan gemiyle bir hafta önce GDO'lu mısır, soya, şeker pancarı taşınması ve onlardan pirince bulaşmasıyla mümkün olabileceğini kaydetti.

Kılıç, son günlerde çokça gündemde olan "Pirinçte GDO var" tartışmalarını AA muhabirine değerlendirdi.

Türkiye'nin önemli pirinç üreticilerinden biri olduğunu, yılda yaklaşık 950 bin ton çeltik, 600 bin ton pirinç üretildiğini belirten Kılıç, "İnsanlar pirinç konusunda birtakım şeyler söylerken, haber yaparken ciddi bir bilgiye sahip olmaları gerekiyor. Kimin bundan ne kadar olumsuz etkilendiğini de değerlendirmek lazım. Çünkü önemli bir pirinç üreticisiyiz" dedi.

Kılıç, dünyada şu anda ticarete konu olan GDO'lu çeltik üretimi olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"GDO'lu pirincin binlerce ton ticarete konu olabilmesi için, bir yerlerde ticari ürün olarak üretilmesi lazım ama dünyada böyle bir üretim yok. Nedir o zaman koparılan kıyamet? Bazı etlerde insan genine rastlandı, şimdi bu durum, adamların insan eti sattığı anlamına gelir mi? Gelmeyeceği gibi, şu anda pirinçte bulunan GDO'nun da pirince ait olmadığını biliyoruz. 

Peki bu nasıl olabilir? Bu analiz yöntemleri o kadar hassas ki pirinç taşınan gemiyle siz bir hafta önce GDO'lu mısır, soya, şeker pancarı taşımış olabilirsiniz. Aynı gemiyle başka bir ürün taşıdığınız zaman, o parçacıklar o ürünlere de çok rahatlıkla geçebilir. Diyeceksiniz ki küçücük parçacıklar, koskoca, binlerce ton pirinç, nasıl tespit ediliyor? Analiz yöntemleri çok kuvvetli. Bazı yöntemlerde, milyonda bir bile karışık olsa, binde bir bile karışık olsa; GDO'lu ürün tespit edilebiliyor. İşin bu ayrıntısını, teferruatını, bilimsel tarafını bilmeyen insanlar, 'evet yakalandı bunlarda GDO var' gibi birtakım spekülatif yaklaşımlarla aslında ülkedeki çeltik üreticisine zarar veriyor. Bu spekülatif davranışlarla pirinç fiyatlarının üretici aleyhine düşeceğini ama dışarıdan gelecek ürünler noktasında artacağını hiç düşünmüyorlar. Bu aslında, bu manada ülkenin tarımına verilen bir zarar."

TÜRKİYE ORANDA SIFIR

"Pirinçte GDO'ya rastlanması, taşıma aletlerinin, gemilerin konteynırların, kamyonların daha önce yaptığı taşımalardan kaynaklanan bir bulaştırma" diyen Kılıç, AB'de binde 9'a kadar olan bulaşmaların kabul edilebildiğini ama bu konuda çok hassas olan Türkiye'de kabul edilmediğini, oranın sıfır olması gerektiğini vurguladı. 

Kılıç, Türkiye'de insan tüketimi amacıyla GDO'lu hiçbir ürün üretilemeyeceğini ve piyasaya sürülemeyeceğini belirterek, pirinçte olduğu söylenen GDO'nun soya geni olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Kılıç, "GDO'nun daha önce taşınmış olan, genetiği değiştirilmiş soyalardan bulaşmış olabileceği mümkün" dedi.

Türkiye'de pirinç üzerinde bu tür spekülatif, gerçeğe tam ulaşmadan verilen bilgilerin üreticiye zarar verdiğini kaydeden Kılıç, çok daha ince ve uzun değerlendirmelerden sonra açıklama yapılmasının, ülke tarımı açısından daha faydalı olacağını bildirdi. Kılıç, "Pirinçte endişeye mahal yok, raflarda satılan pirinçlerden insanları tedirgin etmeye gerek yok, milletin pirinç tüketiminden gözünü korkutmaya gerek yok" diye konuştu.