BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.392,75
HABER /  GÜNCEL

Piri Reis'in kaptanı konuştu

Sismik araştırmaları yapmak üzere Doğu Akdeniz'e giden Koca Piri Reis Gemisi planlandığı gibi sismik verileri toplamaya başladı.

Abone ol

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü bünyesindeki Koca Piri Reis Gemisi'nin kaptanı Yenice, Doğu Akdeniz'de Kıbrıs adasının yaklaşık 50 mil açığındaki bölgeye dün ulaştıklarını açıkladı.

Bin kilometrelik bir hat üzerinde dünden bu yana yaklaşık 150 kilometrelik alanda sismik çalışma tamamlandı. Çalışmalar 24 saat aralıksız sürdürülüyor. Sonuçlar Türkiye'ye döndükten sonra açıklanacak.

UÇAKLAR BÖLGEDE UÇUYOR

Gemide bulunan 21 personelinin sağlık ve moral durumlarının çok iyi olduğunu vurgulayan Yenice, kendilerine eşlik eden Türk firkateynleri ile sık sık irtibat kurduklarını, zaman zaman da Türk uçaklarının bölgede uçtuğunu ifade etti.

Çalışmanın yürütülüş şekliyle ilgili bilgi veren DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü yetkilileri de geminin en önemli ekipmanlarından olan 1500 metre uzunluğundaki ''sismik alıcı kablo''nun gemiden deniz yüzeyine bırakıldığını anlattı.

PETROL VE DOĞALGAZ ARIYOR

Yetkililer, daha sonra elektrik akımından üretilen ve ''patlama'' olarak tabir edilen ses dalgaları oluşturulduğunu, bu ses dalgasının deniz zemininden yansımalarının ''sismik alıcı kablo'' tarafından algılandığını bildirdi.

Sismik alıcı kablodan bilgisayara yüklenen bu verilerin uzun süren ayrıntılı bir incelemeden geçirildiği ve yansımalardan gelen yoğunluğa bağlı olarak, zeminin kilometrelerce altındaki fay, gaz, petrol gibi sedimanların ayırt edilebildiği kaydedildi.