BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Pilotlar doğru mu yaptı?

Pilotların uçaktan atlaması garip karşılandı. Peki pilotlar neden atladılar?

Abone ol

World Focus Havayolları Üst Yöneticisi Aydın Kızıltan, Lefkoşa-İstanbul seferini yaparken kaçırılan uçağın kokpit ekibinin korsanlar kokpit kapısını kırmak üzereyken terk ettiklerini bildirdi.

AtlasJet tarafından kiralanan uçağın ait olduğu World Focus Havayolları Üst Yöneticisi Kızıltan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçırılma olayına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek, uçağın havalanmasının ardından 2 hava korsanının uçağın kokpitinin kapısına geldiğini anlattı.

Kaçırılma olayına ilişkin kendisine ulaşan bilgileri aktaran Kızıltan, ''Uçak kalktıktan sonra 2 kişi kokpitin kapısına gelip kapıyı zorluyorlar. Arkadaki yolcular 'yapmayın' demiş. Öyle olunca bu kişiler 'bizde bomba var', diyorlar. Bunun üzerine kapı kilitli olduğu için iç haberleşmeyle kokpit ekibi ile telefonla görüşüyorlar. Uçağı kaçırmak istediklerini söylüyorlar'' şeklinde konuştu.

Kızıltan, bu sözler üzerine, kokpit ekibinin, ''uçağın yakıtının yetmeyeceğini'' gerekçe gösterip, hemen Antalya Havaalanı'na iniş yaptıklarını ifade ederek, ''Uçak Antalya'ya indikten sonra, bu şahıslar kokpitin kapısını kırmaya çalışıyorlar. O arada kaptan uçağın kaçırılmaması ve elim bir olaya sebebiyet vermemek için camdan uçağı terk ediyor ve emniyet güçleriyle kontak haline geçiyor'' dedi.

Bu sırada, ''korsanların kokpitin kapısını kırmak üzere olduğunu'' anlatan Kızıltan, ''Korsanlar kokpit kapısını kırmak üzereyken kaptan pilot ve yardımcı pilot uçağı terk ediyorlar'' ifadesini kullandı.

KABİN EKİBİ VE YOLCULARIN DURUMU

Aydın Kızıltan, korsanların zarar vermekle tehdit ettikleri kabin görevlisiyle görüştüğünü dile getirerek, şunları kaydetti: ''Ben o kızımızla görüştüm. Kabin amirimiz kendisi, ona herhangi bir zarar vermemişler, kendisine herhangi bir fiili taarruzda bulunmamışlar. Yolculara yönelik de bir saldırıda bulunmamışlar.

Yolcularımız, sadece uçağı terk ederken... O koşuşturma anında, atlarken bacağını inciten kafasına çarpanlar olmuş. Yoksa bu şahıslardan herhangi bir bir şey olmamış.''

Kızıltan, 2 hava korsanının ilk önce bazı yolcuları bıraktığını hatırlatarak, ''İlk önce yolculardan bayanları, yaşlıları ve çocukları bırakacaklarını söylemişler ama o aradaki kargaşada bir kaç erkek yolcu hariç bütün yolcular uçağı terk etmiş'' dedi.

PİLOT DERNEĞİ SAVUNDU

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkan Yardımcısı Altay Yıldırım, pilotların uçağı terk etmelerinin, ''korsanların tehdit ederek kapının açılmasını ve uçağın tekrar havalanmasını sağlayabilecekleri'' dikkate alındığında, doğru olarak değerlendirilebileceğini bildirdi.