BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,57
ALTIN 2.386,63
HABER /  GÜNCEL

Pillay: Futbol çağın gerisinde kaldı

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, futbolun çağın gerisinde kaldığını' ve sosyal sorunlar karşısında çağdaş toplumu yakalaması gerektiğini söyledi.

Abone ol

BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, futbolun 'çağın gerisinde kaldığını' ve sosyal sorunlar karşısında çağdaş toplumu yakalaması gerektiğini söyledi.

Apartheid dönemi Güney Afrikası'nda yetişip avukatlık yapan Navi Pillay ayrıca, kadınların futboldaki temsil oranından kaygılı olduğunu belirtti.

Pillay, "Futbolun 21'inci yüzyıl değerlerini yakalayıp, farklılıklara saygı duyma zamanı geldi" dedi.

Pillay ayrıca, futbolun insan hakları yasalarına uyması gerektiğini vurguladı.

Milanlı Kevin-Prince Boateng'le ırkçılık ve spor konulu bir panelde biraraya gelen Pillay, Cenevre'deki bürosunda BBC Spor'a açıklamalarda bulundu.

Pillay, eşcinsel oyuncuların kabul edilmesi, ırkçılıkla mücadele ve kadınların katılımının geliştirilmesi alanlarında futbolun çağı yakalaması gerektiğini vurguladı.

Pillay, "Futbol artık bu konularda harekete geçmeli. Burda sorun olan o eski 'Futbol erkek oyunudur' söyleminin hala devam etmesi." dedi.

Sporun ayrıca evrensel değerlerden muaf olamayacağını vurgulayan Pillay, "Futbol insan hakları kurallarına da saygılı olmalı" diye konuştu.

FIFA icra kuruluna bu yıl ilk kadın üyenin atanması bekleniyor. Ancak Pillay özellikle kulüp yönetimi düzeyinde kadınların önemli konumlara gelemediğinden şikayetçi.

Pillay, "Dev külüplerin erkekler tarafından yönetilmesinden kaygılıyım. Bu kulüplerin karar vericileri arasında kadınlar yok. Kadınlar bana bu konumlardan dışlandıklarını, ama seslerini duyuramadıklarını anlatıyor. Dolayısıyla ifade özgürlükleri de etkileniyor" dedi.

BBC'nin Avrupa futbolundan derlediği haber, analiz ve izlenimleri, BBC Türkçe'nin Facebook'taki futbol sayfası Altıpas'ta da okuyup paylaşabilirsiniz.