BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,69
ALTIN 2.407,89
HABER /  EKONOMİ

Phillips Avrupayı kararttı

ABD'deki reel sektör şirketlerinin zararlarının ilk örnekleri Avrupalı şirketlerde de görülmeye başlandı.

Abone ol

ABD'de piyasaların korkulu rüyası Avrupa'nın da derdi oldu. Avrupa Bölgesi yaklaşan resesyon tehlikesi ile çalkalanmaya başladı. 

PHİLLİPS'İN KARI YÜZDE 75 GERİLEDİ

Durgunluğa doğru ilerleyen Avrupa Bölgesi'nde de ilk çeyrekte zarar açıklamaları gelmeye başladı. Hollandalı eletronik devi Phillips'in dün ilk çeyrekte net kârının yüzde 75 gerileyerek, 344 milyon dolara düştü. Şirket hisseleri dün 3.3 değer kaybetti.

Gözler finans şirketlerinin bilançolarına çevrildi. Son çeyrekte 5.7 milyar dolar zarar eden İsviçreli Creditte Suisse'nin ilk çeyrekte de 3 milyar dolarlık daha zarar açıklaması bekleniyor. Diğer korkutan bilançolardan biri de Alman Deutsche Bank'a ait.

AVRUPALI CEO'LAR TEŞHİS KOYDU

İlk çeyrekten ümidini kesen Avrupalı şirketler yılın geri kalanı içinde büyüme rakamlarını revize etmeye başladı. Avrupalı CEO'lar ABD'nin içerisinde bulunduğu tahmin edilen resesyonun Avrupa'yı 6-12 aylık bir süre içerisinde vuracağını düşünüyor.

Mercedes CEO'su Dieter Zetsche ve Fiat CEO'su Sergio Marchionne resesyonun er geç Avrupa Bölgesi'ne ulaşacağını belirterek, oluşacak durgunluk sürecinin Çin ve diğer Asyalı ekonomisi hızla büyüyen ülkeler tarafında dengelenmesini ümit ettiklerini söyledi.

Siemens CEO'su Peter Löscher ise resesyonun en erken 6 ay en geç 12 ay içerisinde AB'yi etkisi altına alacağını belirterek, "Krizin reel ekonomiye sıçraması ile birlikte faizlerin yükseldiğini, maaşların düştüğünü ve ham madde fiyatlarının daha da yükseldiğini göreceğiz" dedi.