BIST 10.181
DOLAR 32,37
EURO 34,70
ALTIN 2.393,16
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan Köşk yanıtı

301. maddede dava açma yetkisi Köşk'e verilince, Ak Parti kendi içinde bölündü. Bakanlar ayrı konuşuyor, Erdoğan ayrı... İşte ayrıntılar...

Abone ol

301. madde ile kovuşturma yetkisinin Cumhurbaşkanlığı’nı bırakılması konusunda Ak Parti'nin kafası karışık... Bakanlar yetkinin yeniden Adalet Bakanlığı'na verilmesi gerektiği görüşünde birleşirken, Erdoğan "karar verilmiştir" diyor.

MUHALEFETTEN TEPKİ

'Türklüğe hakareti düzenleyen 301. maddeden dava açılması için daha önce Adalet Bakanlığı'nın izni gerekiyordu.   Ancak Ak Parti'nin şu an Komisyonda olan teklifinde bu izin yetkisi Cumhurbaşkanlığına veriliyor. Bu durumu muhalefet "cumhurbaşkanının tarafsızlığına gölge düşürür" diye karşılandı. Bazı Ak Partililer de muhalefeti destekleyen açıklamalar yaptı.

BAKANLARDA FİKİR AYRILIĞI

Bu kararın yanlış olabileceğini dillendiren ilk isim Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin oldu. Bir televizyon kanalında Şahin, bakanların fikir ayrılığı içinde olduğunu şöyle anlattı: “Cumhurbaşkanı’nın 'Anayasa’dan kaynaklanan bir görevi yok’ iddiasında bulunanlar var. Bazı önemli dosyalarla ilgili cumhurbaşkanın iznine tabi durumlar da var. Adalet Bakanlığı’nın yetkili olduğu maddeler de var. Teklif hazırlanırken arkadaşlarıma yönlendirmede bulunmadım.”

DOĞRUSU ADALET BAKANLIĞI'NDA OLMASIDIR

Ardından Meclis Başkanı Köksal Toptan "şahsi fikirlerini" açıkladı
Yetkinin Adalet Bakanlığı’nda olmasının daha doğru olacağını vurgulayan Toptan şunları söyledi: “Şimdi kovuşturma açıldıktan sonra bir izin kanun teklifine göre söz konusu. Kovuşturma açıldıktan sonra bir dosya ile karar verebilmek çok ciddi bir cezai incelemeyi gerektirir. Dosya ile ilgili olarak. O nedenle şahsi kanaatim odur ki böyle bir organla donatılmamış olan Cumhurbaşkanlığı makamının, kovuşturma aşamasında böyle bir yetkilendirme ile donatılması Cumhurbaşkanlığı makamını çok zor durumda bırakabilir. Bu nedenle bana göre bu konuda eskiden olduğu gibi Adalet Bakanlığı’nın iznini aramak en doğru yaklaşımdır diye düşünmekteyim, çünkü Adalet Bakanlığı’nın elinde bununla ilgili uzman çok sayıda insan var. Bakanı bilgilendirecek çok sayıda imkan vardır. Benim şahsi düşüncem bu.”

ERDOĞAN KARARLI

Bakanları yeni düzenleme hakkında kendisiyle ters düşse de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan fikrinde diretiyor. Dün Katar'dan konuşan Erdoğan adeta Toptan'ın sözlerine cevap verdi. Erdoğan konuyla ilgili şunları söyledi:

“Biz bu konuyla ilgili konuyu grubumuzda enine- boyuna görüştüğümüz gibi bazı sivil toplum örgütleriyle de yaptığımız görüşmeler çerçevesinde bu adımı attık. Olayın Adalet Bakanlığı’nda kalmış olmasının da getireceği sıkıntılar şu olacaktı. Hep ‘Adalet bakanı siyasidir, işte siyasi olarak böyle bir kararı verdi’ diyeceklerdi. Olumlu olduğu zaman farklı yaklaşacaklar, olumsuz olduğu zaman farklı yaklaşacaklar. Cumhurbaşkanı ise partiler üstü bir makam olduğu için cumhurbaşkanlığı makamında böyle bir değerlendirmenin, böyle bir adımın atılması, kararın verilmesi çok daha güven telkin eder düşüncesiyle biz böyle bir adımın atılmasının faydalı olacağına inandık