BIST 10.162
DOLAR 32,36
EURO 34,69
ALTIN 2.393,20
HABER /  GÜNCEL

Petrol fiyatları yükseliyor

Petrol fiyatları son 7 haftanın zirvesine yükseldi. ABD ham petrolünün varil fiyatı 66 doların üzerini gördü.

Abone ol

Petrol piyasasında Nijerya kaynaklı arz endişeleri ve ABD petrol stoklarının azalacağı yönündeki beklentiler fiyatları yukarı taşıyor.

Petrol fiyatları son yedi haftanın zirvesine yükselirken, ABD ham petrolünün varil fiyatı 66 doların üzerini gördü.

Dün yüzde 3'e yakın sert bir yükselişle 66.20 dolara kadar tırmanan ve günü 66.07 dolardan tamamlayan petrol, bugün Asya'daki elektronik işlemlerde 65.98 dolar seviyesinden işlem görüyor. Brent petrolün varili de dün 64.97 dolardan günü tamamladı.

Petrol fiyatlarında son dönem yaşanan yükselişin en önemli sebebi olarak dünyanın en büyük sekizinci üreticisi Nijerya'da yaşanan olaylar gösteriliyor. Nijerya'da petrol boru hatlarına yapılan saldırılar nedeniyle toplam üretimin yüzde 26'sına denk gelen günlük 630 bin varillik bir potansiyel kullanılamıyor.

Fransa'daki grev de takip ediliyor

Petrol piyasasında işlem yapan yatırımcılar, Nijerya'daki olayların yanında Fransa'daki grevi de yakından takip ediyorlar. Bazı rafinerilerde üretim düşüşüne neden olan grevin, yaz sezonu öncesinde artacak olan akaryakıt talebini etkilemesinden endişe ediliyor.

Petrolde fiyatlar bir aydan bu yana Nijerya ve İran kaynaklı jeopolitik endişeler nedeniyle 60 doların üzerinde hareket ediyor.