BIST 10.895
DOLAR 32,20
EURO 34,98
ALTIN 2.504,92
HABER /  GÜNCEL

Petkim ihalesi Kazakların

Petkim ihalesi nefes kesti. 8 firma yarışa girdi. Rakamlar baş döndürdü.

Abone ol

Petkim ihalesini Kazakistan'ın TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu kazandı. Firma Petkim'in yüzde 51 hissesine 2 milyar 50 milyon dolar teklif verdi. Son söz Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda..

8 firmanın katıldığı ihale 1 milyar 50 milyon dolarla başladı. Artırma sonucu iyat 1 milyar dolar arttı. Petkim'in toplam değeri 4 milyar 19 milyon dolara ulaşmış oldu.

BORSA DEĞERİNİN 4 KATINA SATILDI

En son dün akşam itibariyle Petkim'in borsadaki değeri 1 milyar 417 milyon 500 bin doları bulurken, satışa konu yüzde 51'lik hissenin karşılığı ise 722.7 milyon dolar olarak hesaplanmıştı.

Buna göre, ihalede ulaşılan 2 milyar 50 milyon dolarlık rakamla, Petkim'in yüzde 51'lik hissesinin satışında, bu orandaki hisselerin borsa değerinin yaklaşık yüzde 184, Petkim'in toplam borsa değeri üzerinden bakıldığında ise yüzde 44.6 üzerine çıkılmış oldu.

İşte bugünkü ihalenin ayrıntıları...

Petkim'in özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi saat 11:00'de Ankara Swissotel'de başladı.

Yüzde 51 için 1 milyar 50 milyon dolar fiyat biçildi.. Elemesiz turda en yüksek teklif bu oldu. Kapalı zarf usulüyle yapıldı.. 

İlk elemeli turda en düşük fiyatı veren Fırat Plastik elendi. 
 
1. elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 439 mlyon dolar

2. elemeli turda en düşük teklifi veren Hokan Chemicals Ortak Girişim Grubu elendi

2. elemeli turda en yüksek teklif 1 milyar 550 milyon dolara yükseldi.

En düşük teklifi veren Naksan - Torunlar - Toray - Kiler Ortak Girişim Grubu da elendi.

Açık artırma 1 milyar 680 milyon dolarla başladı.. Carmel-Limak OGG mla aldı. En yüksek teklif bu gruptan 1 milyar 720 milyon dolarla geldi.

Artırma başladı. Zorlu grubu 1 milyar 730 milyon dolar teklif sundu.

Çalık-IOCL mola aldı. 5 firma arasında nefes kesen artırım yaşandı.

Carmel-Limak grubu ihaleden çekildi. Zorlu grubu mola aldı. En yüksek teklif 1 milyar 825 milyon dolara çıktı.

Zorlu Holding ihaleden çekildi..Teklif  milyar 900 milyon doları aştı.

Çalık - IOCL Ortak Girişim Grubu da ihaleden çekildi.

En yüksek teklif 2 milyar 20 milyon dolar oldu. Socar&Turcas mola aldı. Azeri ve Kazak firmaları kıran kırana çekişti.

Socar&Turcas rekabete dayanamadı ve ihaleden çekildi.

TransCentralAsia 2 milyar 50 milyon dolar önerdi. İhaleyi bu konsorsiyum kazandı.

Elemeli turda elenenler

Hokan Chemicals Ortak Girişim Grubu
Fırat Plastik, Kauçuk Sanayi ve Ticaret

Yazılı teklifle elenen

Naksan - Torunlar - Toray - Kiler Ortak Girişim Grubu

Açık artırmada elenenler

Carmel - Limak Ortak Girişim Grubu
Zorlu Holding 
Çalık - IOCL Ortak Girişim Grubu

Kalanlar
TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu
Socar&Turcas - Injaz Ortak Girişim Grubu

İHALEYE GELEN TEPKİLER
 
Petkim'in eski Yönetim Kurulu Başkanlarından Uğur Yüce, "Oluşan fiyat makulün üstünde cazip bir fiyattır. Bu kadar parayı veren insan da orayı en iyi şekilde değerlendirecektir" dedi.
 
Petkim'in eski Yönetim Kurulu Başkanlarından Kemal Çolakoğlu, oluşan fiyatın düzgün, gerçekçi ve iyi bir fiyat olduğunu belirtti.
 
Eski başkanlardan Ali Nail Kubalı ise, Petkim'in blok halde satılmasıyla Türkiye'nin bu kurumdan alması gereken geliri elde edemediğini ifade etti.
 
Petkim özelleştirme ihalesine katılan Naksan-Torunlar-Toray-Kiler Ortak Girişim Grubu'nda bulunan Naksan Plastik'in Yönetim Kurulu Üyesi Taner Nakıboğlu, ihalede 2 milyar 50 milyon dolar teklife ilişkin olarak, "Bu fiyata çıkmasını beklemiyorduk. Herkes şaşırdı" dedi.

SEKTÖRÜN LİDERİ

Türkiye’nin en büyük entegre petrokimya şirketi Petkim, 50’yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle sanayi için hammadde üreticisi konumunda. Petkim’in ürettiği hammaddelerden plastikler ve sentetik kauçuklar; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj sektörlerinde, sentetik elyaflar ise tekstil sektöründe kullanılıyor.

Türkiye’deki petrokimya sektörünün yıllık cirosunun 6 milyar dolara yaklaştığı ve Türkiye’de sektörün güçlü bir büyüme potansiyeli olduğu belirtiliyor. Beklenti 2015’te sektör büyüklüğünün 15 milyar dolara ulaşacağı yönünde..

PAZAR ORTALAMA YÜZDE 10 BÜYÜYOR

Türkiye’de petrokimyasal talebi, gelişmiş ülkelerin talebinden daha hızlı artıyor. 2006’de petrokimya ürünlerinde talep büyümesi yüzde 15 olarak gerçekleşti. Türkiye’de petrokimya pazarı ortalama yüzde 10 büyüyor.

2006 CİROSU 1.5 MİLYAR DOLAR

2006 cirosu 1.5 milyar dolara ulaşan Petkim, 2007 hedefi olarak yüzde 10 ciro ve üretim artışı açıklamıştı. 2006 sonunda pazar payı yüzde 27 olarak gerçekleşen Petkim’in bu yılın ilk çeyreğindeki karı geçen yılın aynı dönemindeki 3 milyon YTL’den 50.1 milyon YTL’ye yükseldi. Şirket yetkilileri, bu önemli artışta kapasite kullanım oranının ilk çeyrekte yüzde 90’dan yüzde 98’e yükselmesinin etkili olduğunu belirtmişti.