BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Pera Müzesi'nde iki ilginç sergi

Haziran'da kapılarını ziyarete açan ve 4 ay içinde 35 bin’den fazla sanatseverin ziyaret ettiği Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi iki önemli sergiyi ağırlayacak.

Abone ol

Kendi kendinin öncüsü olarak nitelenen, boya ve tuvalin yanı sıra kum, çakıl, kağıt hamuru, kurutulmuş otlar, çiçekler, ağaç kabukları tutkal gibi sıra dışı pek çok malzeme kullanarak çağdaş sanata yepyeni bir soluk getiren Jean Dubuffet*, 20. yüzyılda “Art Brut” (Ham Sanat) kavramının yaratıcılarından olmuştur.

Yaratıcılığın sıfırıncı noktasından yola koyulduğu söylenen ve deliliğin insan görüşünü zenginleştirdiğini savunan Jean Dubuffet’nin 63 litograf ve serigraf baskısı ile 1 heykel ve 10 yağlıboya, toplam 74 yapıtı, Paris Dubuffet Vakfı ve Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle sergileniyor.

Camın arka yüzeyine toz boya, guvaş, yağlıboya ve akrilikle yapılan ve Antik Çağlar’dan bu yana uygulanan bir resim tekniği Camaltı resmi ve ilk kez dünyanın dört bir yanından örneklerin sergileneceği zengin bir seçkiyle yer alıyor Pera Müzesi’nde. Günümüzde kaybolmaya yüz tutan bu sanat ve tekniğin önemli koleksiyonlardan derlenen yaklaşık 200 örneği “Camaltında Devr-i Alem Sergisi”nde sanatseverlere sunuluyor. Sergide Avrupa, Asya, Afrika, Amerika örneklerinin yanı sıra Anadolu ve İslam eserleri de öne çıkıyor.

Ziyarete açıldığı günden bu yana yoğun ilgi gören, Suna ve İnan Kıraç Vakfı koleksiyonlarından oluşan “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” sergileri ile aralarında Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi”nin de bulunduğu “İmparatorluktan Portreler” sergisi Pera Müzesi 1. ve 2. katlarında devam ederken, iki yeni uluslararası sergi de müzenin üç, dört ve beşinci katlarında yer alacak.

II. Dünya Savaşı’nın karanlık günlerinden yola çıkarak önce Avrupa sonra da Dünya resmine yepyeni bir soluk getiren, resim dilini belki de başka hiçbir sanatçının yapmadığı kadar değiştiren, yapıtlarıyla birkaç kuşak sanatçıyı etkileyen “delifişek” usta Jean Dubuffet’nin yapıtları ile eski bir halk sanatı olan ve ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya değişik coğrafyalardan örneklerle bir arada incelendiği zaman benzerliklerin yanı sıra çok büyük çeşitliliklerin de gözlendiği, özellikle Anadolu camaltı sanatının bu yelpazede ne denli benzersiz yer tuttuğunu gösteren Camaltı eserler Pera Müzesi’nde yıl sonuna kadar ücretsiz olarak izlenebilecek. 

                        www.peramuzesi.org.tr