BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Pazarlar'ın kirazı Avrupa pazarında

Kütahya’nın Pazarlar Belediye Başkanı Ahmet torun, ilçede üretilen Napolyon cinsi kirazların yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.

Abone ol

Kütahya’nın Pazarlar Belediye Başkanı Ahmet torun, ilçede üretilen Napolyon cinsi kirazların başta İngiltere, Fransa ve Afrika ülkelerine ihraç edildiği bildirdi.

Pazarlar’ın İç Ege’nin meyve ambarı olduğunu vurgulayan Torun, bu günlerde hasat edilen Napolyon cinsi kirazların ilçeye gelerek kiraz alan ihracatçı firmalar aracılığıyla dünyanın değişik ülkelerine ihraç edildiğini söyledi.

Pazarlar ilçesinde üretilen Napolyon cinsi kirazların rengi, aroması, iriliği ve kendine has lezzeti ve uzun süre dayanıklılığı gibi özellikleri sayesinde ihracatçı firmalar tarafından tercih edildiğini dile getiren Başkan Torun, "Şu anda ihracatçı firmalar ilçemiz merkezinde 3 yıldır kurulan meyve alım merkezinde tırlarıyla konuşlanmış durumda.

İriliği, rengi ve tazeliğine göre üreticiden kilosunu 1 ve 2 lira arasında değişen fiyatlarla aldıkları kirazları ambalajlayıp hiç vakit kaybetmeden tırlarına yükleyerek İzmir ve İstanbul üzerinden dünyanın değişik ülkelerine ihraç ediyorlar.

Bazı firmalar da ihraç dışı kirazlara talip oluyor. Bu firmalar kirazın kilosunu 75 ile 80 kuruş arasından alıyor. Pazarlarlı üreticimiz kirazdan bu yıl geçen yıllara göre daha az para kazanıyor. Pazarlar’da üretilen 15 bin ton civarındaki kirazın yarıdan fazlası ihraçlık oluyor.

Bu yıl kiraz üreticisi mağdur oldu. Ayrıca yağan Haziran yağmurları da kiraz üreticisini vurdu. Yağan yağmurları kirazların çatlamasına sebep oldu ve kalite kaybı oldu. Tek tesellimiz kirazımızın dünya pazarlarına gitmesi oldu” şeklinde konuştu.