BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,97
ALTIN 2.449,87
HABER /  GÜNCEL

Pavyondaki namuslu kadın istifası

Ahmet Altan üçünü "pavyondaki namuslu kadına" benzetti. İkisi değil ama Oya Baydar hemen Taraf'tan istifa etti. İşte polemik yaratan yazı;

Abone ol

Taraf Gazetesi Yayın Yönetmeni ünlü romancı Ahmet Altan’ın sosyalistlere yönelik olarak kullandığı ’pavyondaki namuslu kadın’ metaforu, Oya Baydar’ın gazeteden ayrılmasına yol açtı.

Kanaldhaber'e göre; Baydar, Ahmet Altan’ın kullandığı dili, ’erkek egemen’ olmakla suçladı ve maksadını bir hayli aştığını ifade etti. Nabi Yağcı ve Roni Margulies ise tartışmaya girmedi.

Ahmet Altan istifa getiren yazısında şunları yazmıştı:

"Bizim gazetenin çok ilginç ve övündüğümüz bir yazar kadrosu var.

Nabi Yağcı, Roni Margulies, Oya Baydar gibi sıkı sosyalistler de yazıyor burada.

"Her ne kadar Roni’yle Oya’da ’liberallerin’ arasına ’düşmekten’ dolayı zaman zaman hafifçe Türkan Şoray filmlerini andıran ’pavyondaki namuslu kadın’ huzursuzlukları tezahür etse de burada sağlam bir ’solculuk’ tartışması yaşayacağımızı ümit ediyorum."

OYA BAYDAR SON YAZISINDA İSTİFASINI AÇIKLADI: PAVYONDAKİ KADININ VEDASI

[PAGE]

Bu yazıya ilk tepkiyi, Oya Baydar verdi. Baydar’ın tepkisi, bir veda yazısı yazıp çekip gitmek olacaktı. Baydar, "’Pavyondaki Kadın’ın Vedası" başlıklı yazısında, Ahmet Altan’ın kullandığı metaforun, yaygın ifadeyle, amacını aştığını düşünüyor ve bundan rahatsızlık duyduğunu gizlemiyordu:

ERKEK İKTİDAR DİLİ İÇİMİ ÜRPERTTİ

"Taraf’ta yazma maceram boyunca ki pek uzun değil-, pavyonda çalıştığım izlenimine hiç kapılmadım; kaldı ki, insan her yerde kendi iç tutarlılığını ve ’namusunu’ koruyarak çalışabilir. Altan’ın bence çok talihsiz ’pavyonda çalışan namuslu kadın’ teşbihinden buram buram yükselen erkek iktidar dilinin de içimi ürperttiğini itiraf etmeliyim." 

Baydar, daha sonra ’pavyon’dan ayrıldığını belirtiyor ve veda ediyordu Taraf okurlarına.

NABİ YAĞCI  "TARAF"TA KALDI

Ahmet Altan’ın yazısında ismi geçenlerden Nabi Yağcı, Oya Baydar’ın ayrılmasına üzüldüğünü belirtirken, Roni Margulies, "Ben pavyonda çalışan insanların onurlu olduğunu düşünüyorum. Her meslek kutsaldır. Meseleyi büyütmenin anlamlı olduğunu sanmıyorum" diye konuştu.