BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Patronlar 10 maaş istiyor

Hem işveren hem işçi sendikaları kısa çalışma ödeneğinin 10 aya çıkarılmasını istedi.

Abone ol

Krizin etkilerini azaltmak için hazırlanan kısa çalışma ödeneği, işçi ve işverence olumlu karşılandı. Hem işveren hem işçi sendikaları kısa çalışma ödeneğinin 10 aya çıkarılmasını istedi.

KISA çalışma ödeneği işçi ve işvereni ilk kez ortak noktada buluşturdu. Her iki kesim de kısa çalışma ödeneğinin krizdeki şirketlere ve işçilere faydalı olacağı yönünde görüş bildirdi. Konunun uzmanları ise uygulamanın sadece işverinin işine yarayacağı görüşünde.

TİSK BAŞKANI TUĞRUL KUDATGOBİLİK

'İŞyerlerİnİn ekonomik kriz ortamında başvurabilecekleri önemli yöntemlerden birisi olan kısa çalışma, krizdeki işyerlerinin kapatılmadan bu darboğazı atlatmaları ve bu işyerlerinin toplu işçi çıkarmasının önlenmesinde büyük önem taşıyor. Söz konusu hükmün uygulanabilirliğinin sağlanması için madde metninde değişiklik gerekiyor. Buna göre kısa çalışma uygulamasında ekonomik kriz ve zorlayıcı sebeplerin yanı sıra sektörel krizlerin de dikkate alınması gerekiyor. Kısa çalışma ödeneğinin her halükarda 10 ay devam etmesi gerekmektedir. Yapılan başvurulara Bakanlığın en geç 15 gün içinde cevap vermesi gerektiği şeklinde hüküm konulmalıdır. 15 gün içinde reddedilmediği takdirde talebin kabul edilmiş sayılacağı belirtilmelidir. Başvurunun reddedilmesi halinde, işçi-işveren kesiminin de temsil edildiği üçlü yapıda bir komisyon ya da kurula itiraz edilebilmesi mekanizması getirilmelidir.

[PAGE]

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ZEKAİ ÖZCAN

KISA çalışma ödeneği alma şartları işsizlik sigortası alma şartıyla aynıdır. 120 gün prim ödeme şartı vardır. İş akdi feshedilen işyerinin krizi girmiş olması gerekir. İşyerinde kriz oluşmuşsa, kuş gribi gibi olağanüstü bir durum ortaya çıkmış olabilir. İşsizlik sigortası şartları böyle dönemlerde de uygulanır. Genel kriz etkisiyle yumuşak bir geçiş sağlanması amaçlanıyor. Yıllık genel bütçeye yükü 4.8 katrilyon lira. Kadın, genç, işveren primi 5 yıl süreyle kademeli açığı olarak primlerinin ödenmesi de fondan karşılanıyor. Bu uygulamada işverene önemli bir katkı.'

[PAGE]

TÜRK İŞ BAŞKANI MUSTAFA KUMLU

'Üçlü Danışma Kurulu toplantısında, kısa çalışma ödeneğinin süresinin ve miktarının artırılması ile ödenek ile ilgili diğer bazı değişiklikler yapılması konusunda fikir birliğine varılmış, ancak ayrıntıların tespiti için bir teknik komisyon oluşturulması kararlaştırılmıştır. Oluşturulan Teknik Komisyon aynı gün yaptığı toplantıda TÜRK-İŞ önerilerini de dikkate alarak uygulamanın sektörel ayrım yapılmadan devam etmesine; kısa çalışma ödeneğinden yararlanma süresinin 3 aydan 6 aya çıkarılmasına ve yüzde 50 oranında artırılmasına; ödeneğin işsizlik ödeneğinden mahsup edilmemesine karar vermiştir.

Ayrıca TÜRK-İŞ temsilcileri, örgütlü kesimin kısa çalışma ödeneğinden yararlanmada öncelikli olmasını; 600 gün prim ödeme koşuluna bağlı olan işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının kısa çalışma ödeneği için 120 güne düşürülmesini; ayrıca işsizlik sigortası fonu ödemelerinin de süre ve miktarının artırılmasını talep etmiştir. Bu öneriler komisyon tarafından onaylanmış, ancak nihai karar üçlü danışma kurulu toplantısına bırakılmıştır. Düzenlemenin tüm bu öneriler gözetilerek yapılması halinde, endüstri ilişkilerine katkısı olacağı açıktır. Düzenlemeyi olumlu buluyoruz'

[PAGE]

HAK İŞ BAŞKANI SALİM USLU

'Kısa çalışma ödeneğinin yürürlüğe sokulmasını olumlu buluyoruz. İşçilerin işsiz kalma riski ya da gelirden yoksunluk riski bu maddenin işletilmesiyle önemli ölçüde önlenebilecektir. Hüküm geçmiş yıllarda kuş gribi gibi nedenlerle uygulanmıştır. İki önerimiz var. Birincisi kısa çalışma ödeneğinin işsizlik sigortasından mahsup edilmesinin engellenmesidir. Ancak bu şekilde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan bir işçi, işsiz kalması durumunda işsizlik sigortasından yararlanabilecektir. İkinci olarak kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarının esnetilmesi gerekmektedir.

Uygulama işverene yarayacak

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel: İşverenin yarasını tedavi eder, işçininkini arttırır. Alacağı sigorta eksik oluyor. Aynı dönem boyunca işverenin parası cebinden çıkmıyor. Damga vergisi, prim ödemiyor. Şu anda 266 ile 533 lira arasında değişiyor. Hükümet, kriz var kararı alırsa işveren nakit sıkıntım var diyerek ödeme yükümlülüğünden kurtulacak. Kısa çalışma ödeneği, işveren 3 ay maaş vermesin demektir.

Nevin Bilgin/Star