BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Patriotun maliyeti bize tetiği NATO'ya

NATO Genel Sekreteri Ansers Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Patriot talebiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu

Abone ol

İNTERNETHABER - Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği Patriotların yerleştirilmesi için uzman ekip Türkiye'de... Tartışma ise füzelerin kontrolünün kimde olacağına yönelik. AK Parti kanadından gelen açıklama "tetik bizde olacak" şeklinde olmuştu. Ama NATO Genel


HÜSEYİN ÇELİK TETİK BİZDE OLACAK DEMİŞTİ

Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği ve Türkiye-Suriye sınırına konuşlandırılması öngörülen Patriot füzeleri ile ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, dün parti genel merkezinde yaptığı açıklamada ''Uzman insanlar gelecek ama 'bunun tetiği kimde olacak?' diye sorarsanız tetiği bizde olacak" demişti. (DEVAMINI OKU)

PATRİOT FÜZELER HANGİ İLLERE KONUŞLANACAK?

Türkiye'ye konuşlandırılacak Patriot füzelerinin yerini tespit edecek uzman grup Pazartesi Türkiye'ye geliyor. Patriotların hangi illere kurulacağı merak konusuydu. İlk gelen bilgiler 3 ilin bunun için seçildiği yönünde.
(DEVAMINI OKU)

patriot.jpg


Sekreteri Rasmussen hiç de öyle demiyor. 

Rasmussen NTV'ye yaptığı açıklamada; ''Füzeler NATO'nun emir komuata zinciri içinde. Rusya'nın eleştirileri haklı çıkmadı. Füz/ihadmin/PR_main.phpelerin yerleştirilmesi etkin ve yetkin bir adım olacaktır.

Maliyetin karşılanmasına Türkiye'de katkı sağlayacak. Patriotların komutası ise NATO'da olacak'' dedi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Suriye sınırına Patriot füzeleri yerleştirilmesi talebini NTV Brüksel muhabiri Güldener Sonumut'a değerlendirdi. NATO'nun Türkiye'nin talebiyle ilgili kararı günler içerisinde alacağını söyleyen Rasmussen, "Türkiye'nin savunması için gerekirse daha ileri adımlar atmaktan çekinmeyiz" dedi.

'KARAR ÇABUK ALINACAK'

"Karar haftalar içerisinde değil, günler içerisinde alınacak" diyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Ancak tabiki izlenmesi gereken bazı prosedürler var. İşin askeri bir yönü var. Uzmanlardan oluşan ekip şu anda Türk yetkililerle işbirliği içerisinde Türkiye'de keşif yapıyor. Patriot füzeleri nerelere yerleştirilecek, bunu tespit edecekler. Ayrıca Patirot operasyonlarını yürüten ABD, Hollanda ve Almanya'nın iç karar süreçleri var bu süreçlerin ardından NATO kararını verecek. Ancak tekrarlamam gerekirse bu karar günler içerisinde gelecek" dedi.

KOMUTA NATO'DA OLACAK

Patriotların komutasının kimde olacağına da açıklık getiren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "Komuta, NATO Komuta Kontrol sisteminde olacak. Patriot füzeleri NATO müttefikleri tarafından yerleştirilecek ve füzelerin komutası, NATO Komuta Kontrol Sistemi'nde olacak. Tabiki Türkiye'de bir NATO üyesi" dedi.

'MALİYETLERİ TALEB EDEN ÜLKE KARŞILAR'

Rasmussen prosedürler uyarınca sistemin maliyetinin, Patriotları talep eden ve füzeleri yerleştiren ülkeler tarafından karşılandığını ifade etti.