BIST 10.219
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.456,13
HABER /  GÜNCEL

Patriot yalanı: Tetiğin yerini bilen yok

Patriot füzelerle ilgili "tetik" yalanı! Bakan 'bizde olacak" dedi ama canlı yayına çıkan yorumcu hiç de öyle demiyor.

Abone ol

Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği Patriotlarla ilgili "Tetik bizde olacak" yalanı patladı. Bakan Çelik tetik bizde olacak demişti ama işin aslı hiç de öyle değilmiş. Zira Türkiye'de Patriot eğitim alan, tetiğin yerini bilen bir tek subay dahi yok.

Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği ve Türkiye-Suriye sınırına konuşlandırılması öngörülen Patriot füzeleri ile ilgili AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, dün parti genel


PATRİOT FÜZELER HANGİ İLLERE KONUŞLANACAK?


Türkiye'ye konuşlandırılacak Patriot füzelerinin yerini tespit edecek uzman grup Pazartesi Türkiye'ye geliyor. Patriotların hangi illere kurulacağı merak konusuydu. İlk gelen bilgiler 3 ilin bunun için seçildiği yönünde. (DEVAMINI OKU)

patriot.jpg

merkezinde yaptığı açıklamada ''Uzman insanlar gelecek ama 'bunun tetiği kimde olacak?' diye sorarsanız tetiği bizde olacak" demişti.

Konuyla ilgili NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek, Bakan'ın bombasını patlattı;

-"Tetik bizde olacak dendi" ama durum gerçekten öyle değil. Bu bir NATO operasyonu. NATO Komutanlığı'nın yükümlüğünde olacak dolayısıyla Patriot kullanmak özel bir deneyim ve eğitim gerektiriyor. Türkiye'de bunu almış bir ekip, tetiğin yerini bilen bir subay yok."

YABANCI ASKER GELECEK?


Zeyrek'in verdiği bilgiye göre topraklarımıza konuşlanacak olan Patriotları NATO askerleri kullanacak. Zeyrek şu bilgileri verdi;

"Patriot sistemleri gelirse 500’e varacak NATO askeri Türkiye'ye gelecek ve üslerde konuşlanacaklar. Ama sonuçta Türkiye Cumhuriyeti topraklarındaki bir operasyon olduğu için o birimlerde Türk subaylar da en üst düzeyde ve en etkin şekilde görev alacaklardır. Maalesef tetik Türkiye'de olacak söylemi teknik olarak mümkün değil."

BİZİM NİYE PATRİOT FÜZEMİZ YOK?

"Pahalı bir sistem bir biriminin fiyatı 4-5 milyon dolar arasında değişiyor. Her birimde 4 tane bu yeni PAK3 denen sistemlerde füze var. Ne Hollanda ne Almanya ne de Amerika bu kadar pahalı bir sistemi Türkiye'ye kalıcı bir şekilde göndermez. Bence Patriot meselesinde Rusya’nın ve İran’ın endişeleri değil de gerekli olup olmadığını konuşmakta fayda var."

SIFIR NOKTAYA KONUŞLANDIRILAMIYOR

Uzun menzilli olduğu için sınırın sıfır noktasına yerleştirilmesi mümkün değil. Oraya yerleştirirseniz Şam’dan atılan roketi yeterli yükseklikte vurabilmek için biraz daha geriden ateşlenmesi lazım. Onun içinde Irak savaşında Batman ve Diyarbakır üstleri kullanılmıştı. Bir de Suriye’den Türkiye'ye yönelik saldırılar topçu bataryaları ve kısa menzilli roketatarlarla oluyordu. Patriotlarda bu tür kaza ile ya da bilinçli yapılan saldırıların karşısına konulmak için biraz büyük sistemler. O nedenle de biraz tartışma konusu.