BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.400,98
HABER /  GÜNCEL

Patriot füzeler bu 3 şehire kurulacak

Türkiye'ye tarihinde üçüncü kez Patriot füzeler konuşlandırılacak. Peki ama o füzelerin ateşlenmesi ile ilgili kararı kim verecek?

Abone ol

Türkiye'ye konuşlandırılacak Patriot füzelerinin yerini tespit edecek uzman grup Pazartesi Türkiye'ye geliyor. Patriotların hangi illere kurulacağı merak konusuydu. İlk gelen bilgiler Diyarbakır, Urfa ve Malatya'ya füzelerin konuşlandırılacağı yönünde.

Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği Patriot füzelerinin nereye kurulacağını değerlendirecek 40 kişilik bir ekip Türkiye'ye geliyor. Ekiptekiler ABD, Almanya ve Hollanda askerlerinden oluşuyor.

FÜZELER NEREYE KONUŞLANACAK

Grup, Ankara'daki temaslarının ardından Doğu ve Güneydoğu'da incelemelerde bulunacak.

Füzelerin yeterli mesafede vurulabilmesi için Patriot bataryalarının en uygun konuşlanma yerlerinin Diyarbakır, Urfa ve Malatya olması bekleniyor.

NATO askerlerinden oluşan grup da bu kentlerde incelemeler yapacak.

6 NOKTA SEÇİLECEK

40 kişilik ekibin uygun açılar ve riskleri değerlendirdikten sonra karar vereceği 6 noktaya Patriot bataryası konuşlandırılması bekleniyor.

Patriot bataryalarının konuşlandırılması sembolik olarak Türkiye-Suriye krizine NATO'nun dahil olması açısından önem taşıyor.

Patriot füzeleri, karadan karaya veya havadan karaya atılan füzelerin hedefe ulaşmadan yüksek irtifada imha edilmesini sağlıyor.

TETİK KİMDE OLACAK?

Peki ama tetik kimde olacak?
Ateşlemeye kim karar verecek?


Muhalefetin konuya ilişkin eleştirilerini yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, şu yanıtı verdi;

“Yurtdışından asker gelecek mi, gelecek. Ama ‘Bunun tetiği kimde olacak?’ diye sorarsanız, tetiği bizde olacak” açıklamasını yapan Çelik şunları söyledi:

“10-15 saniye içinde karar verilmesi gerek. Size doğru bir füze atıldı veya bir uçak sınırınızı ihlal etti. Ondan daha hızlı bir şekilde, buradan ateşlediğiniz bir füzenin gidip onu vurması gerekiyor. Dolayısıyla tetik Türkiye’de olacak. Nerede olması gerektiği ise bir uzmanlık işidir. Stratejik, askeri açıdan hassasiyet gerektiren yerlerdir. Bunun kararını uzmanlar verecektir. Tabii ki TSK siyasi iradenin emrindedir ama işin teknik boyutu onlar tarafından kararlaştırılacaktır.’’

ÜÇÜNCÜ KEZ GELİYOR

ABD’nin 1991 yılındaki 1. Körfez Harekâtı ve 2003’teki 2. Körfez Harekâtı dönemlerinde de NATO Türkiye’ye Patriot desteği sağladı. Diyarbakır, Batman ve Adana’ya yerleştirilen sistemler Hollanda ordusundan temin edilmişti.

PATRİOTLARIN ÖZELLİKLERİ

Menzil: 60 km

Asgari önleme yüksekliği: 50 metre

Azami irtifa: 25 km

Hız: Ses hızının 5 katı

Füze ağırlığı: 320 kg