BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Patrikten ruhban okulu cevabı

Rus Patrik Krill, Ankara'da Bardakoğlu'yla bir araya geldi.. Ruhban okulu açılacak mı tartışmalarıyla ilgili soruya ne yanıt verdi?

Abone ol

Rus Patrik Krill, Ankara'ya yaptığı süpriz ziyarette Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'yla bir araya geldi. Bardakoğlu Rus Patriği Kirill ortak bir basın açıklaması yaptı. İşte iki dini liderin o toplantıda yaptığı konuşmalarından satırbaşları...

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ BARDAKOĞLU:

Bizleri son derece memnun etmiştir Başkanlığımıza ziyarette bulunması. Geçtiğimiz Kasım'da Moskova'ya yaptığım ziyarette kendisiyle uzun ve faydalı bir görüşme imkanı elde ettim.

Kendisiyle yaptığımız müzakerede ortak paydamız olduğunu gördük. Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin gelişmiş olması, iki ülkede de din ve devlet işlerinin ayrı olması ortak paydalarımızdan birkaçıdır.

Dini kurumlar arasında son dönemlerde diyalog, iletişimin gelişmiş olması din özgürlüklerinin gelişmesi kayda değer sevindirici bir husustur. Başbakan'ımızın ve İspanya Başbakan'ının Medeniyetler İttifakı tezi dünyada benimsenmiştir.

Din mensupları ve dini kurumlar arası diyaloğun gelişmesi din özgürlüklerinin gelişmesini de sağlayacaktır. Rusya'da bugün 20 milyonu aşkın Müslüman yaşamaktadır. Ve diğer din mensupları gibi Rusya'daki Müslümanların din özgürlüğü içinde olması insanlık adına sevindirici bir gelişmedir. Kirill Rusya'daki Müslümanların din özgürlüğünü yaşamaları konusunda çok yardımcı olmaktadır. Gerek Rus Ortodoks Kilisesi'nin gerekse Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini yayılmacılık faaliyetlerine karşı olması da ortak paydayı güçlendirmektedir. Radikal dini anlayışlar dinlerin özüne saygısızlık içerdiği gibi insanlığın huzurunu tehdit eden olumsuz bir gelişmedir. Aynı şekilde siyasi ve uluslararası strateji amaçlı dini yayılmacılık hareketleri insanlığı gerilim ve kaos ortamına sevk etmektedir."

RUS PATRİĞİ KİRİLL:

RusOrtadoks Patriği seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretim bu. İstanbul'da hem Bartehelemos ve din kardeşlerimizle biraraya geldik, uzun sohbet ettik. Ama tarihte ilk kez Rus Ortadoks Patriği Ankara'yı ziyaret ediyor. Ankara'da Başbakan Erdoğan ve dini liderle biraraya geliyor.

Bu ziyaretim Türk halkınadır. Bu ziyaretten dolayı çok mutluyum. Rusya ile Türkiye arasında dostça ilişkiler mevcuttur. İki ülkemiz arasında siyasi diyalog gelişmektedir, ticari açıdan da diyaloğumuz gelişti. Bizler beraber yaşıyoruz ve mutluyuz. Türkiye'den birçok insan Rusya'da çalışıyor. Bizim vatandaşlarımız da Türkiye'ye gelmektedir. Akdeniz kıyılarına milyonlarca turistimiz geliyor. Bu da önemlidir ki bu ilişkiler herkes tarafından desteklenmeli.

Başbakan'la çok verimli bir görüşmemiz oldu. Bardakoğlu da görüşmemiz faydalı yöndedir. Bugün yaptığımız görüşmelerin iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandıracağını umuyorum. Dinler arası diyaloğumuz önemli katkılarda bulunacaktır ilişkilerimize.

Rus Patriği Kirill, Ruhban Okulu açılacak mı tartışmaları üzerine sorulan soruya "Açılabileceği bilgisi bize ulaştı" cevabı verdi.