BIST 10.209
DOLAR 32,35
EURO 34,80
ALTIN 2.395,22
HABER /  GÜNCEL

Pasifik’te arama kurtarma çalışmaları

Noel Adası açıklarında dün bir teknenin alabora olması sonucu kaybolanlar için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Abone ol

Noel Adası açıklarında dün bir teknenin alabora olması sonucu kaybolanlar için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Batan teknenin Avustralya’ya sığınmak isteyen 200 mülteciyle Noel Adası’na ulaşmaya çalıştığı düşünülüyor.

Teknenin batmasının ardından arama kurtarma ekipleri dünden bu yana, kazadan canlı kurtulan 110 yolcuyu; üç yolcunun ise cesedini denizden çıkardı.

Kazanın ardından hala kayıp olan düzinelerce insana ulaşılmaya çalışıyor. Üç ticari gemi ve iki Avustralya güvenlik teknesi dünden beri yardım için kaza bölgesine çalışıyor.

Avustralya’nın kuzeyindeki Noel Adası, ülkeye sığınmak isteyen mülteciler tarafından geçiş noktası olarak kullanılıyor.

Mültecileri deniz yoluyla adaya ulaştırmaya çalışan genellikle bakımsız ve eski tekneler, kapasitesinin üzerinde yolcu taşıyor.

‘Kritik nokta’

Yetkililer teknenin acil durum çağrısı yaptığını ve daha sonra bir Avustralya keşif uçağı tarafından tehlikede olduğu anlaşıldığını ifade etti.

Avustralya İçişleri Bakanı Jason Clare “Hala çok daha fazla hayat kurtarma şansına sahip olduğumuz o kritik noktadayız” dedi.

Teknenin tüm yolcularının erkek olduğu ve kurtarılanlar arasında 13 yaşında bir erkek çocuğunun bulunduğu gelen haberler arasında. Yolcuların hangi ülkeden oldukları henüz bilinmiyor.

Bakan yaklaşık 40 yolcunun kazadan sonra teknenin gövdesine, pek çok başka yolcunun ise tekneden denize dökülen eşyalara asılmış halde bulunduklarını söyledi.

Avustralya Deniz Güvenliği Dairesi sözcüsü deniz sıcaklığının uygun olduğunu, dolayısıyla arama kurtarma çalışmalarında hala daha fazla canlı yolcu kurtarılabileceğini bildirdi.

Şu ana kadar kurtarılanların, Avustralya’nın büyük bir mülteci gözetim merkezinin bulunduğu Noel Adası’na ulaşmaya başladıkları da haberler arasında. Kurtarılan yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Geçtiğimiz yıllarda özellikle Afganistan, Sri Lanka ve Irak’tan pek çok sığınmacı Endonezya üzerinden deniz yoluyla Avustralya’ya ulaşmaya çalıştı.

Denize açılmaya uygun olmayan ve kapasitesinin üzerinde yolcu taşıyan tekneler daha önce de sayısız defa Pasifik açıklarında alabora oldu.

Aralık 2010’da 50 sığınmacı Noel Adası açıklarında tekneleri kayalıklara çarparak parçalanınca hayatını kaybetmişti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Komisyonunun yaptığı bir açıklama, Pasifik açıklarında dün yaşanan tekne kazasının bu tehlikeli yolculukların koşullarının ve ülkelerinde hayatlarından endişe eden insanların neleri göze alabileceğinin altını çizdiğini ifade etti.