BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SAĞLIK

Pasif içiciler tehlikede

Sigara içilen lokanta, kafeterya, gibi hizmet sektöründe çalışanlar, sigara içmeseler bile kanser riski taşıyor.

Abone ol

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tuncay Çağlar,  çevresel tütün dumanının kalp-damar hastalıklarını yüzde 20 ila 70 oranında artırdığını belirterek, ''Ülkemizde lokanta, kafeterya, alışveriş merkezleri gibi halka açık yerlerde sigara tamamen yasaklanmalıdır'' dedi.

Prof. Dr. Çağlar,  yaptığı açıklamada, sigara dumanının çevre koruma kurumları tarafından bir numaralı kanser yapıcı olarak tanımlandığını belirterek, sigara içme yasağı olan yerlerde kalp krizlerinde büyük oranda azalma meydana geldiğini ifade etti.

Sigara içmeyenlerde çevresel tütün dumanına bağlı olarak akciğer kanserinin yüzde 32 oranında arttığını vurgulayan Prof. Dr. Çağlar, sigaraya maruz kalan kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 90 oranında arttığını bildirdi.
Prof. Dr. Çağlar, menopoz öncesi kadınlarda ise 2.6 kez daha fazla meme kanserine yakalanma riski olduğunu dile getirerek, şunları  kaydetti:

''Çok az ve devamlı sigara dumanına maruz kalan kadınlarda 50 yaşına kadar meme kanseri olma riski yüzde 60 oranında artmaktadır. Sigara dumanının içinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Çevresel tütün dumanı, kalp-damar hastalıklarını yüzde 20-70 oranında artırıyor.''

YASAĞIN UYGULANDIĞI ALAN GENİŞLETİLMELİ
Prof. Dr. Çağlar, yasaların, çalışanları zehirli madde ve sağlık tehdidine karşı korumayı emrettiğini hatırlatarak, pasif sigara dumanının öncelikle lokanta, kafeterya bar gibi ikram sektöründe çalışanları etkilediğini bildirdi. Bu yerlerde çalışanlarda öksürük, hırıltı, göz yanması gibi bulgulara rastlandığını söyleyen Prof. Dr. Çağlar, sözlerine şöyle devam etti:

''Avustralya'da sigara içmeyen ve gırtlak kanseri olan bir barmene 466 bin dolar tazminat ödenmiştir. Avrupa ve ABD olmak üzere birçok ülkedeki gibi ülkemizde de lokanta, kafeterya, alışveriş merkezleri gibi halka açık yerlerde sigara tamamen yasaklanmalıdır''

Prof. Dr. Çağlar, sigara içilmeyen iş yerlerinde harcamaların düşeceğini de belirterek, hastalıklara bağlı iş gücü kaybı, sigorta bedeli, havalandırma ve boya-badana gibi masrafların da azalabileceğini kaydetti.