BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,77
ALTIN 2.491,10
HABER /  GÜNCEL

Parayla ölçülemeyecek bir zarar

Dereye harç karıştı, 4 tesisteki 600 bin balık öldü. Daha kötüsü ise damızlık stokların da telef olması.

Abone ol

 Trabzon'un Maçka ilçesinde bent yapımı sırasında dereye beton harcının karışması nedeniyle 4 tesisteki yaklaşık 600 bin balık öldü. Daha kötüsü damızlık stokların da yok olması.

Uzmanlar, "Bu parayla ölçülemeyecek bir zarar. Oradaki insanlar 10 yıl geriye gitti" diyor... İşin diğer yönü ise yaşanan felaketle bölgedeki balık fiyatlarının fırlayacak olması.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kocabaş, suya karışan harcın kimyasal toksit etkisinin yanı sıra oksijen bağlama özelliği bulunduğunu belirterek, ''Alabalık oksijene çok hassas bir balık, ortamdan oksijen uzaklaştırılınca balık otomatik olarak kırılır. Ayrıca dökülen harç suda tortu oluşturursa, balıkların suda nefes alması etkileneceğinden solungaçları tıkanır''dedi.

Maçka'daki tesislerde görülen balık ölümlerinde harcın mutlaka etkisi bulunduğunu düşündüğünü belirten Kocabaş, ''Dere yatağının yukarısından aşağıya doğru 4 tesiste balık ölümleri gerçekleşmişse mutlaka bende dökülen harçtan kaynaklandığı düşünülür. Aynı hatta, aynı sudan beslenen balıklarda, aynı anda ölüm gerçekleşiyorsa başka bir şey aramanıza gerek yok, o hatta dökülen beton ya da harçtan olduğu düşünülür'' dedi.

DEREDE DOĞAL OLARAK YAŞAYAN
BALIKLAR DA ETKİLENECEK

Türkiye'deki bu durumun, bu tür olumsuzluklar yaşanmasına yol açtığını vurgulayan Kocabaş, şöyle devam etti:

''Yazık günah, şimdi Maçka'da balıkların telef olduğu tesislerin damızlık stokları yok oldu. Bu parayla ölçülemez. Oradaki insanlar 10 yıl geri gitti. Yörede sadece Karadeniz bölgesine has bir balık olan Karadeniz alabalığı da yaşıyor. Bu balık üremek için o tatlı sulara giren yumurtasını döken bir balık. Ayrıca dere alası ve derenin üst kısımlarında yaşayan Anadolu alabalığı yörede yaşıyor. Bent yapılırken beton harcının suya karışması nedeniyle, balık ölümlerinin yaşandığı derede, doğal olarak yaşayan alabalıklar da mutlaka olumsuz etkilenecek. Ama bu etkiyi bir anda göremezsiniz. Bir kaç gün sonra, su, harç ve çimentodan fazla etkilenmişse, bu balıklarda da ölümleri görülebilir''

ALABALIK FİYATLARI ARTACAK

Maçka'da yaşanan olayın hem balıkçılık hem de yetiştiricilik yapılan çiftliklerdeki istihdam açısından Karadeniz ve Trabzon'a büyük zarar verdiğini vurgulayan Kocabaş, sözlerini şöyle tamamladı:

''Yem fiyatları ve balık maliyetinin yüksekliği nedeniyle zaten sektörde ciddi bir daralma vardı. Haziran ayından sonra denizdeki çiftliklerde alabalık üretimi kalmıyor. Satılacak alabalık stokları da derelerdeki havuzlarda bulunuyor. Bu olayda üreticiler çok büyük zarar gördü. Olay yüzünden yörede balık fiyatları da artacaktır''