BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,05
ALTIN 2.307,45
HABER /  EKONOMİ

Parasını futbola yatıran kazanıyor

Global krizde yatırımcısına kazandıran, son dört yılda hiç kaybettirmeyen hisselerin başında futbol şirketleri yer aldı.

Abone ol

Kriz boyunca borsada en çok kazandıran futbol şirketleri 2010 yılında da yatırımcının favorisi olmaya devam edecek. 
 
Son dört yılda İMKB’de işlem gören şirketler içerisinde dokuz şirketin hisse senedi, 2007 - 2010 yılları arasında yatırımcısına hep kazandırdı. Dokuz hissenin üç tanesi spor sektörü hisselerinden oldu.

Spor sektörü içerisinde, Fenerbahçe Sportif, Galatasaray Sportif ve Trabzonspor Sportif hisseleri ön plana çıktı.

Spor kulüpleri kurdukları şirketler üzerinden halka açılırken marka ve lisans gelirlerini bu şirketlere devrettiler. Bu durum söz konusu şirketlerin kârlı bilançolar açıklamasına ve yüksek temettü vermelerine neden oldu. Bu yönüyle Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un yüksek performans göstermesi olağan.

Aynı şekilde getirilerine göre 2010 yılbaşından bu yana, ön plana çıkanlar arasında Kerevitaş Gıda, Alkim Kağıt, Feniş Alüminyum, İstanbul Altın Borsa Yatırım Fonu, Eminiş Ambalaj gibi hisseleri görmekteyiz.

Piyasada bazı hisseler vardır endeks ve piyasadaki hareketlere pek ilgi göstermezler. Bunlara Beta’sı düşük hisseler denir: Endekse duyarlılığı az, daha çok kendi özel konumlarına göre hareket eder bu tür hisseler. Gerçi hissenin adı ne olursa olsun piyasa hareketlerinden az veya çok etkilenir. Ama yine de bu tür hisseler çizgisini sürdürür. Bu hafta bu özellikleriyle öne çıkan hisselere yer verdik. Son 4 yılda küresel krize rağmen hep kazandıran hisseler.

Az veya çok ama genelde bir kazanç söz konusu. Getirilerin nedenlerine baktığımızda bilanço ve temel verileri, temettü verimleri veya ortaklık yapılarındaki değişim gibi olayın temel analiz taraflarını ilgilendiren değişiklikler yada istikrar olabildiğini görüyoruz. Bunun yanı sıra borsada güçlü bir yatırımcının portföyünde bulunması ve yatırımcının hisseye sahip çıkması anlamına gelen satış yapmama ve geri çekilmelerde alım yapma gibi bir davranış göstermesi de hisse performansı üzerinde etkili olabilmekte.

1986’dan bu yana seyrini incelediğimizde geçtiğimiz yıllarda da buna benzer betası düşük hisseler olduğu görülmekte. Bu durun önümüzdeki dönemlerde de benzer hisselerin çıkabileceğini işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde piyasa ve endeks tahminleri kadar şirket analizleri betası düşük hisselerin tespitine imkan sağlayacaktır.