BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Para verin Apoyu öldürelim

MİT'çi Yavuz Ataç eski defterleri karıştırdı. İşte MİT'in Öcalan dosyasından çıkanlar.

Abone ol Emekli İngiliz generali 5 milyon sterlin karşılığında Öcalan'ı öldürme sözü vermiş.. Generali MİT'e gönderen ise Demirel olmuş.

1987 yılında, Korkut Eken ve Yavuz Ataç gibi Özel Harp kökenli subayların MİT'e geçişiyle birlikte istihbarat teşkilatı da terörle mücadelede yeni bir sayfa açtı. Bununla birlikte PKK elebaşı Abdullah Öcalan'a yönelik suikast girişimleri başta olmak üzere MİT'in terör örgütüne karşı faaliyetlerinin asıl yoğunlaştığı dönem, Tansu Çiller'in başbakan olduğu 1995-96 yıllarıydı. Çiller, Sönmez Köksal'ı, MİT Müsteşarlığı'na getirmişti. Birinci MİT Raporu'yla ilgili tartışmalar nedeniyle teşkilattan ayrılmak zorunda kalan Mehmet Eymür de Köksal'ın döneminde MİT'e döndü. Eymür'ün dönüşünden sonra Öcalan'a iki ayrı suikast girişiminde bulunuldu, ancak sonuç alınamadı.

"İNGİLİZLERLE GÖRÜŞTÜM"

Bu iki operasyonun gerçekleştirildiği dönemde MİT Yurtdışı Operasyon Başkanı olarak görev yapan Yavuz Ataç'la yaptığımız görüşme, Öcalan'a yönelik bir başka suikast senaryosunu daha ortaya çıkardı. Yetkili bir ağızdan ilk kez ayrıntısıyla açıklanan bu senaryonun en ilginç tarafı, İngiliz Özel Kuvvetleri'nde görev yapmış eski askerlerin bile milyon dolarlar kazanmak için Öcalan'ı öldürmek üzere adeta seferber olması. Daha önce The Sunday Times gazetesi, İngiliz gizli servisi ve SAS ile yakın ilişkileri olan AIMS adlı İngiliz şirketinin Öcalan'a yönelik bir operasyon için Türk devletiyle anlaştığını iddia etmiş, ancak Türk tarafı bu iddialara sessiz kalmıştı.

DEMİREL GÖNDERDİ

Odönemde İngilizlerle görüşen MİT yetkilisi Yavuz Ataç'tı. Söylediğine göre Ataç, emekli bir İngiliz generalle konuşmuş. Bu general, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile görüştüklerini ve Öcalan'ı etkisiz hale getireceklerini söylemiş. Bunun için de bazı şartlar öne sürmüş. Ataç, 1995 yılında gerçekleşen o görüşmeyi şöyle anlatıyor:

"Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel kanalıyla geldi mesela. Birileri Cumhurbaşkanı'na İngilizleri önermiş. Amaçları para kazanmaktı tabii. Maddi çıkar için yapıyorlar. Görüştüğüm İngiliz general bana, 'Beş milyon sterlin verin, Kıbrıs'ta bir üs verin ve elinize ulaşan tüm istihbaratı bizimle paylaşın. Öcalan'ı ortadan kaldıralım' dedi. Ben de, 'Buyurun isterseniz teşkilatın idaresini de size verelim' dedim. Bu işleri hakikaten bilen biriydi. Ama biz de aciz değiliz ki. Elin yabancısı gelecek para karşılığında bunu yapacak. Biz böyle bir yolu tercih etmedik. Aslında ben bunlarla görüşmezdim de bu sefer de görevini yapmıyor derlerdi. Bana üst makamlardan geliyor, görüşmek zorundayım. Kendisi de ifade ediyor, Süleyman Bey'le görüştük diyor gelen İngiliz mesela. Yani ihale benzeri bir şeydi bu. Operasyon ihalesi gibi bir şey."

Ferhat Ünlü/Sabah