BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,70
ALTIN 2.495,55
HABER /  EKONOMİ

Para piyasalarını Fed heyecanı sardı

ABD Merkez Bankası'nın bu akşam açıklayacağı Mart ayı faiz toplantısı öncesi para piyasasında büyük hareketlilik yaşandı. Borsa sabah saatlerinden itibaren güç kaybederken dolar günü artıda kapattı.

Abone ol

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki kayıplara paralel dolar/TL yükseldi, Fed bekleniyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu akşam açıklanacak olan Mart ayı faiz toplantısı kararları öncesi gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybına paralel dolar/TL 2.93 seviyesine yaklaştı.

Bu sabah saat 09.04'te 2.9052/2.9066 seviyesinde olan dolar/TL 2.9295'e kadar yükseldikten sonra saat 17.05'te 2.9222/2.9233 seviyesindeydi.

Euro/TL ise 3.2348/3.2388 seviyesinde işlem görüyor.

Fed'in bu toplantısında her ne kadar bir adım atılması beklenmese de Fed üyelerinin ekonomik beklentilerinin güncellenmesi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın gerçekleştireceği basın toplantısı açısından önem taşıyor.

DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRDÜ

Fed kararları öncesi dolarda değerlenme ve pozisyonların kapanması nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında kayıplar bugün de genel çerçevede devam etti.

Yatırımcılar faiz artırımının ne zaman yapılacağına dair yeni bir yönlendirme yapacağı beklentisi ile pozisyon alırken, güçlü ABD verilerinin ardından dar bir bantta hareket eden dolar yükseldi.

ABD'de çekirdek enflasyon Şubat ayında beklentilerin üzerinde artması ve konut başlangıçlarının beklentileri aşmasıyla dolar önde gelen para birimleri karşısında değer kazandı. Ancak hareketler verilerin Fed kararlarının önemli bir etki yaratmayacağı beklentisi ile sınırlı kaldı.

Güney Afrika randı yüzde 1.7, Brezilya reali yüzde 1.5, TL ise yüzde 0.8 değer kaybetti. Öte yandan petrol fiyatlarındaki toparlanma son günlerde değer kaybeden rublenin bugün yüzde 1'e yakın eğer kazanmasına neden oldu.

Petrol fiyatları üreticilerin gelecek ay Katar'da üretimi dondurma önerisini görüşmek üzere toplanacakları açıklaması ve ABD ham petrol üretiminde düşüş sinyalleri ile toparlandı