BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,83
ALTIN 2.478,91
HABER /  GÜNCEL

Burhan Kuzu'dan başkanlık tüyosu!

Yeni Anayasa ve başkanlık sistemi için 330'u bulmayı amaçladıklarını kaydeden Burhan Kuzu "Allah muhalefete vicdan versin diye namazlarımızda dua edeceğiz, başka çare yok" dedi

Abone ol

Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Yeni Anayasa için bütün sorun 330'u bulabilme meselesi. Ona gayret edeceğiz. Bulur muyuz bulamaz mıyız bilemem. Allah muhalefete vicdan versin diye namazlarımızda dua edeceğiz, başka çare yok" dedi.

Kuzu, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanlığınca GAP Tarımsal Eğitim Merkezinde düzenlenen "Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi" toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin değişime ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Mevcut sistemde sandığa gidildiğinde kimin kazanacağının belli olmadığını belirten Kuzu, sandığın sandık doğurduğunu ve kurulan koalisyonlarda başbakanların gönül almak için yeni bakanlıklar kurduğunu kaydetti.

Sistemde manipülasyonların da yapılabildiğini dile getiren Kuzu, medya patronlarının koalisyon hükümetleriyle ihaleler alabilmek için pazarlık yaptıklarını ifade etti.

Kuzu, başbakanlık sisteminde vatandaşın önünü daha rahat görebileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"64 hükümet var. Çarpın 4 ile 256 eder. 93 yıl önce kurduğumuz Cumhuriyet'te biz normalde 64'üncü hükümeti Cumhuriyet'in 256'ncı yılında kurmamız lazımdı. Mesele bu kadar basit. 12-13 hükümet olması gerekirken 64 hükümet kurmuşuz. Hükümet istikrarı lazım. Örneğin belediye başkanını 2 ayda bir değiştirin bakın bakalım küçük bir şey yapabiliyor mu? Yok böyle bir şey dolayısıyla istikrarı ve sürekliliği yabana atamazsınız. Kaldı ki başkanlık sistemi kan değiştiren bir model. Ne demek bu? 4 artı 4 veya 5 artı 5 en çok 10 sene bitti. Parlamenter modelde Süleyman Demirel 6 defa gitti 7 defa geldi. Demirel hep vardı. Parlamenter sistemde adamdan kurtulmak çok zor. Başkanlık sisteminde sevmediğin bir adama dayanacağımız 8, bilemedin 10 sene. Böyle bir faydası var." 

"Duadan başka çare yok"

Yeni anayasanın hazırlanmasında partiler arası mutabakatın şart olmadığını ifade eden Kuzu, parlamentoda 330 sayısına ulaşılması gerektiğini belirtti.

AK Parti'nin milletvekili sayısının 316 olduğunu hatırlatan Kuzu, 14 milletvekilinin daha onayına ihtiyaç duyduklarını dile getirerek, yapılacak gizli oylamada bu sayıya ulaşmanın da riskli olabileceğini kaydetti.

Kuzu, yeni anayasaya ilişkin Türkiye'nin nabzını çok iyi bildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kritik bir rakam. 330 bulmada zorluklarımız var ama açık söylüyorum eğer biz bu rakamı bulursak milletten yeni anayasa geçer. Ben buna inanıyorum. Türkiye'nin nabzını en iyi bilenlerden biriyim. Gitmediğim yer kalmadı. Anketlerde yüzde 54-55 bandında halk oylamasından çıkıyor. Biz yüzde 60 ile de çıkarız eğer halka inebilirsek. Yeni anayasa için bütün sorun 330 bulabilme meselesi. Ona gayret edeceğiz. Bulur muyuz bulamaz mıyız bilemem. Allah muhalefete vicdan versin diye namazlarımızda dua edeceğiz başka çare yok. Vatan millet adına muhalefete diyorum ki içinizden bir babayiğit çıksın 'destek veriyorum buna ama başkanlığa karşıyım' desin. 316 milletvekili var. Bu partinin 14 vekili de destek versin, demokrasi adına referanduma gitme fırsatı versin. Bu ikili oynama anlamına gelmez. Bu eksiklik olmaz. Referandum ret olursa da kazanırsın, kabul olursa da sebep olduğun için yine her türlü sen kazanırsın. Muhalefet bunu yapar mı bilmiyorum."

Kuzu, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.