BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.490,99
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Para karşılığı akademik tez yazımı borsaya döndü! 2 bin ile 6 bin arası fiyatlar

Akademik tez yazımı borsaya dönüştü. Hiçbir emek harcamadan akademik kariyer kazanmak isteyen öğrenciler, para karşılığında tez yazdırıyor. Fiyatlar 2 bin ile 6 bin arası değişiyor. Üstelik intihal garantisi bile var.

Abone ol

Para karşılığında tez yazdırarak akademik kariyer kazanmak isteyenler, akademik tez borsasına gidiyor. Danışmanlık adı altında internet siteleri ve reklam tanıtım filmleriyle sosyal medyada sık sık görmeye başladığımız bu dolandırıcılar ücret karşılığında bitirme, yüksek lisans ve doktora tezleri hazırlıyor.

Yeni Şafak gazetesindeki haberde, tez yazımı konusunda sorun yaşayan öğrencilere destek sağladıklarını söyleyen dolandırıcılarla yapılan telefon görüşmelerine yer verildi. 

Sayfa ve konuya göre fiyat
Telefonda fiyat bilgisi vermediklerini, whatsapp numaraları üzerinden konu, yazım dili, sayfa sayısı, literatür araştırması ve teslim tarihine göre sözde hocalarla görüşüp ona göre fiyat verebileceğini belirtti.

İntihal garantisi de var
İntihal denetimiyle ilgili olarak ise yüzde 20 garanti veren merkez çalışanları tezlerin öğretim görevlileri ve doktora öğrencileri tarafından yazıldığını söyledi. 50-100 sayfalık psikoloji alanında bir tez için; bitirme tezi 2 bin lira, yüksek lisans 5 bin lira, doktora tezi 6 bin 400 liraya yazılıyor. Kimisi ise sayfa başına fiyat veriyor. Pazarlık yapmadıklarını söyleyen dolandırıcılar zaman kısıtlı olsa daha yüksek fiyat vereceklerini belirtti.

Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı, para karşılığında tez yazmak ve yazdırmanın suç olduğunu söyledi. Akademik tez borsasının Türkiye’de bilimsel gelişimin önünde ciddi bir engel olarak karşılarına çıktığını dile getiren Süleymanlı, "Hiçbir şekilde kabul edilebilir bir durum değil. Son zamanlarda bu vakaların sayısı artmış durumda ve bunun önüne geçebilmek için bir takım önlemlerin alınması şart" dedi.

Bilimin önünde ciddi bir engel
Para karşılığında tez yazdırmanın etik bir davranış olmadığının altını çizen Süleymanlı, tez savunması ya da sözlü sınav esnasında öğrencinin başka yerden destek aldığının ortaya çıktığını söyledi. Süleymanlı, “Bütün öğrencilerimizi bundan uzak durmaları gerektiği ve etik olmadığı konusunda uyarıyoruz. Son dönemlerde tez savunmaları online olduğu için tespit etmek kolay olmuyor. Bu etik değil bilimin önünde ciddi bir engel" dedi.