BIST 10.249
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.395,01
HABER /  GÜNCEL

Papandreu hükümeti sallanıyor

Yunanistan'da Başbakan Papandreu'nun referandum planına kabineden dört bakan başkaldırdı. Yarınki kritik güven oylamasında en az üç Pasok milletvekili hükümete destek vermeyeceğini söylüyor.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun AB ile varılan mali anlaşmayı halk oylamasına götürme kararına kabinenin önde gelen bazı üyeleri ve lideri olduğu Pasok partisinden milletvekileri isyan bayrağını açtı.

Aralarında Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un da bulunduğu dört bakan, Papandreu'nun referandum planını desteklemediklerini açıkladılar.

Yunanistan parlamentosunda cuma günü hükümet kritik bir güven oylamasından geçecek ve iktidar partisine üye en az üç milletvekili hükümete destek vermeyeceklerini ilan etti.

Bu durum, Papandreu hükümetinin yarın düşebileceği ihtimalini gündeme getirdi.

300 milletvekilli Yunan parlamentosunda iktidar partisi Pasok'un sandalye sayısı 152.

Şayet hükümete destek vermeyeceklerini ilan eden Pasok üyesi milletvekilleri sözlerini yerine getirirse, Yunanistan'ın referandum yerine erken seçimlere gideceği anlaşılıyor.

Papandreu, kabinesini acil bir toplantıya bir araya topladı.

Euro: 'Tarihi zafer'

Bundan önceki saatlerde, Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Yunanistan'ın euro'ya katılımının ülkesi için ''tarihi bir zafer'' olduğunu ve bir referandumla riske atılamayacağını açıklamıştı.

Bu açıklamanın ardından üç bakan daha referanduma karşıt bir tavır sergileyerek AB'nin sunduğu kurtarma paketinin parlamentoda oylanması gerektiğini söyledi.

Yunanistan, AB liderlerinin geçen hafta uzun pazarlıklar ardından vardığı anlaşma uyarınca, kemer sıkma politikalarını daha da sertleştirmesi kaydıyla, 100 milyar euro ek mali yardım alacak ve borç yükünün yüzde 50'sini geri ödemekten kurtulacak.

AB liderleri bunun karşlığında Başbakan Papandreu'dan kamu harcamalarını daha da kısmasını, maaş ve emeklilik ödemelerini azaltmasını ve çok sayıda devlet memurunun işine son vermesini talep ediyor.

Kurtarma paketi, kemer sıkma politikalarının şu anki haliyle bile geniş çaplı protesto gösterilerine neden olduğu Yunanistan'da kamuoyundan tepki çekti.

Yorgo Papandreu, kurtarma paketinin referandumda reddinin kaçınılmaz olarak Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkması anlamına geleceğine işaret etmişti.

4 Aralık

Gözlemciler, Yunanlıların çoğunluğunun AB ile varılan anlaşmaya sıcak bakmamakla birlikte, euro'yu terketmeyi de göze alamadığını ve Başbakan Papandreu'nun da buna güvenerek referandumdan mali anlaşmaya destek sonucunun çıkmasını beklediğini söylüyor.

Başbakanın planı gerçekleşirse, Yunanlıların 4 Aralık'ta halk oylaması için sandık başına gidebileceği düşünülüyor.

AB liderleri, oylamadan ''hayır'' çıkması durumunda euro'ya olan güvenin daha da sarsılmasından ve Yunan krizinin İtalya ve İspanya gibi büyük üyelere de sıçramasından korkuyor.

Yunanistan'ın referandumda kurtarma paketini reddetmesi gerektiğini savunan çevreler, ülkenin içinde bulunduğu krizden çıkması için kamu harcamalarını kısmak yerine, ekonomiyi devalüasyona giderek canlandırma yolunu seçmesi gerektiğini belirtiyorlar. Fakat ortak para birimine geçmiş olduğu için, Yunanistan'ın devalüasyon seçeneğini uygulaması imkansız.