BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çin, AB fonuna yatırım yapmakta tereddütlü

Çin hükümeti, Yunanistan'daki referandum tartışması açıklığa kavuşuncaya dek kurtarma fonuna yapması beklenen yatırım üzerinde konuşamayacağını söylüyor.

Abone ol

Çin, Yunanistan'daki durum açıklığa kavuşmadan AB'nin kurtarma fonuna yatırıma bulunamayacağını söylüyor.

Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Avrupa'nın problemlerini çözmenin Avrupalıların üzerine düştüğünü belirtti.

G20 zirvesi için Cannes'da bulunan Çin Maliye Bakan Yardımcısı Zhu Guangyao, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun referandum kararının kendileri için de bir sürpriz olduğunu kaydetti.

BBC Çin muhabiri Damian Grammaticas, AB fonuna katkıda bulunmaktan zaten çekinen Çin'in şimdi daha da tereddütlü olduğunu bildiriyor.

Bakan Yardımcısı Zhu, ''Şu an AB fonuna yatırım konusunu konuşmamız mümkün değil, umarız bu belirsizlik süreci sona erer.'' dedi.

Muhabirimiz Damian Grammaticas, bu açıklamanın Çin'den fona milyarlarca euro akıtmasını bekleyen Avrupalı liderlerde hayal kırıklığı yarattığını söylüyor.

Cannes'da düzenlenen akşam yemeğinde Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye Avrupa'nın borç krizini aşmak için kendisinin çözüm üretmesi gerektiğini belirtti.

Fakat Cannes'daki zirvede Çin'in para birimini düşük tutarak ihracat pazarında ürünlerine rekabet ayrılacağı sağladığı görüşünün de tartışılması bekleniyor.

Çok sayıda gözlemci dünya ekonomisinde doğan dengesizliğin kaynağındaki nedenlerden birinin Çin'in para politikası olduğunu savunuyor.

Avrupa'dan aldığından çok daha fazlasını Avrupa'ya satan Çin'in döviz rezervleri ticaret fazlasından sağladığı yüz milyonlarca euro ile dolu.

BBC muhabiri Damian Grammaticas, Çin'in bu parayı bir şekilde yatırıma dönüştürmesi gerektiğini ve Pekin hükümetinin elinde, gene Avrupa'ya dönerek tahvil satın almaktan başka pek bir seçenek olmadığına dikkat çekiyor.