BIST 10.320
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.465,08
HABER /  GÜNCEL

Papadopulos, Le Monde'ye konuştu

Kıbrıs Rum Kesimi lideri Tassos Papadopulos, Avrupa’ya yönelmiş bir Türkiye’nin kendileri için ‘sırtını dönmüş’ bir Türkiye’den daha iyi olduğunu söyledi. İşte ayrıntılar?

Abone ol

Papadopulos: Türkiye’ye karşı veto kozunu kullanmamak daha etkili

Kıbrıs Rum Kesimi lideri Tassos Papadopulos, Avrupa’ya yönelmiş bir Türkiye’nin kendileri için ‘sırtını dönmüş’ bir Türkiye’den daha iyi olduğunu söyledi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Paris’te bulunan Papadopulos, Le Monde gazetesine verdiği demecinde, müzakere sürecinde açılacak 35 bölümün tamamlanması için oybirliği şartını hatırlatarak Güney Kıbrıs’ın her seferinde haklarını kullanabileceğini söyledi. Rum lider, ‘Bazen vetoyu kullanmamak kullanmaktan daha etkin oluyor.’ dedi. ‘KKTC’nin Türkiye’nin tutsağı’ olduğunu ileri süren Papadopulos, Güney Kıbrıs-Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceği ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunların düzenlenmesinin AB-Türkiye yakınlaşmasına bağlı olduğunu ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı davet etmesine de tepki gösteren Papadopulos, bunun ‘yapıcı’ olmadığını kaydetti. Papadopulos, “Neden KKTC ile dünyanın doğrudan ticaret yapmasını engelliyorsunuz?” sorusuna ise bunun ekonomik değil, siyasi bir sorun olduğunu ifade etti. Rum lider, doğrudan ticaretin başlamasının KKTC’nin statüsünü canlandırmanın bir aracı olacağını iddia etti. Adada önümüzdeki yıllarda ne Almanya gibi bir birleşme ne de Çekoslovakya örneği gibi bir ayrılma olmayacağını savunan Papadopulos, Kıbrıs sorununun artık ortak para gibi bir Avrupa sorunu olacağını söyledi. Papadopulos, Annan Planı’nda ‘kabul edilemez’ buldukları birçok noktanın AB bünyesinde çözülebileceğini dile getirdi.

Chirac’ın haberi vardı

Papadopulos röportajında temmuz ayındaki deklarasyon krizine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Rum lider, Fransa Başbakanı Dominique De Villepin’in “Türkiye Kıbrıs’ı tanımadan müzakerelerin başlaması düşünülemez.” şeklindeki açıklamasının kendileri için sürpriz olduğunu kaydetti. Adadaki Fransız büyükelçinin kendisine De Villepin’in çıkışının ‘anlık bir açıklama’ olmadığını, Chirac’ın bilgisi dahilinde olduğunu söylediğini açıklayan Papadopulos kendisine “Fransa, AB ülkelerini ikna etmeyi deneyecek; fakat Türkiye ile bir kriz istemiyor. Ankara’nın, Kıbrıs’a karşı yükümlülüklerine ilişkin Avrupa deklarasyonunun inisiyatifini Fransa yaptı." dendiğini dile getirdi. Paris’e gelen Rum lider bugün Chirac’la görüşecek.

Kaynak: Zaman
Haber:Ali İhsan Aydın