BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Papadan Müslümanlara davet!

Papa önde gelen müslüman alimleri davet etti. Toplantıda neler konuşulacak...

Abone ol

Vatikan diyaloğu tazelemek ve iki din arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla 2008 ilkbaharında öndegelen İslam bilginlerini Roma'ya davet etti.

Papa 16. Benediktus'tan gelen davet, Ekim ayında dünyanın çeşitli yerlerinden 138 Müslüman bilginin Vatikan'a gönderdikleri mektuba yanıt niteliğinde.

MÜSLÜMAN ALİMLERE YANIT

İslam bilginlerinin geçen yıl Roma'ya gönderdikleri 29 sayfalık mektup, farklı Hristiyan kiliselerinin liderleriyle bir diyalog ortamı oluşturulması yönünde, beklenmedik bir adım olmuştu.

İslam bilginleri, Hristiyanlarla Müslümanların Tanrı'ya inanış ve bağlılık noktasında birleşmeleri için açık çağrıda bulunmuşlar, "Müslümanlar ve Hristiyanlar barış içinde olmazlarsa, dünya da barış içinde olamaz" demişlerdi.

Vatikan'ın İslam bilginlerine verdiği yanıt da, olumlu bir gelişme olarak yorumlandı.

Müslüman grubu temsil eden üç kişi, önümüzdeki birkaç ay içinde Roma'ya gelerek ilkbaharda yapılması planlanan çok daha büyük çaplı toplantı için zemin hazırlayacaklar.

GÜNDEMDE ÜÇ KONU VAR

Müslüman grubun temsilcileri, Vatikan'daki Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanı Kardinal Jean Louis Tauran'la bir araya gelecekler.

Gündemde üç ana konu yer alıyor. Bunlar, her insanın onuruna saygı gösterilmesi, diğerlerinin dini inançlarına anlayış gösterilmesi ve gençler arasında hoşgörünün yerleştirilmesi.

Bu üç hedefle, şiddet olaylarına ve dinsel nitelikli aşırı eğilimlere çare bulunması amaçlanıyor.

Papa 16. Benediktus'un, 2006 yılında Regensburg'da yaptığı ve tartışmalar yaratan konuşmasında 'Cihad' kavramını sorgulamasından bu yana, her iki taraf, daha geniş bir tartışma ortamaı oluşturabilme arayışında.

Hristiyanlar ve Müslüman dinlerinin öndegelenleri, iki din arasında temel ayrılıklar bulunduğunu kabul etmekle birlikte, 2007 yılında, daha yakın bir diyalog sağlanabilmesi için ortak bir etik zemin buldular.

BBCTurkish