BIST 9.979
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.435,40
HABER /  DÜNYA

Papa seçim için rötüş yapacak

Vatikan'dan papalık seçimlerine ilişkin yeni bir açıklama geldi

Abone ol

Vatikan Sözcüsü Rahip Federico Lombardi , geçen hafta görevinden ayrılacağını açıklayan Katolik Hristiyan aleminin ruhani lideri Papa 16. Benediktus'un, Papalık Seçim (Konklav) Yasası'nda bazı noktaları açıklığa kavuşturmayı düşündüğünü söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rahip Lombardi, ''Papa, önümüzdeki günlerde makamdan ayrılmadan önce kendi insiyatifi ve isteğiyle Apostolik Anayasa'nın Konklav'a ilişkin bazı noktalarını açıklığa kavuşturmayı düşünüyor'' dedi.

Papa'nın düşündüğü değişikliğin Konklav'ın başlama tarihine ilişkin olup olmadığı konusunda bir fikri olmadığını ifade eden Lombardi, belge çıktığında bunu göreceklerini dile getirdi.

Vatikan Apostolik Kütüphanesi Başkan Yardımcısı Dr. Ambrogio Piazzoni de Konklav'a ilişkin verdiği brifingde, ''Eğer Papa 16. Benediktus, 28 Şubat saat 19.59'da yeni kurallara karar verirse bu ilk Konklav'da uygulanır'' diyerek, 28 Şubat Perşembe günü yerel saatle 20.00'de görevinden ayrılacak Papa'nın son anda dahi olsa papalık seçimine müdahalede bulunma hakkının olduğundan söz etti.

Piazzoni, ''Roma'da hazır bulunan kardinaller, 15 gün boyunca diğer kardinallerin Roma'ya ulaşmasını beklerler. Bu şu anlama gelebilir ki eğer diğer kardinaller de Roma'da ise beklemeye lüzum yoktur'' ifadesini kullandı.

28 ŞUBAT'TA İSTİFA EDİYOR

Vatikan'da mevcut yasalar, makamın boş olduğunun ilanını (sede vacante) takip eden 15. günde yeni Papa seçimi için Kardinaller Meclisi'nin toplanmasını öngörüyor. Bu 15 günlük süre hem bir önceki Papa'nın cenaze töreni hem de kardinallerin papalık seçimi için Roma'ya ulaşmaları için belirlenmiş bir zaman dilimi.

600 yıl aradan sonra görevinde ayrılacak ilk Papa olan 16. Benediktus, 28 Şubat'ta görevden ayrılacağını önceden açıkladığı için bu tarihe kadar kardinallerin Roma'ya ulaşacağı ve bu nedenle 15 gün daha beklemeye gerek olmadığı konuşuluyor.

Yeni Papa için seçimin ne zaman yapılacağı büyük merak konusu olurken, Papa 16. Benediktus'un yasada yapacağı değişikliğin bu konuyu açıklığa kavuşturacak bir düzenleme olacağı yorumları yapılıyor.