BIST 9.456
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,47
HABER /  GÜNCEL

Papa, patrikhanede ayine katıldı

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, Türkiye’ye yaptığı ziyaretin son gününde Fener Rum Patrikhanesi'nde Aziz Andreas yortusuna katıldı. Papa Türkiye'den ayrıldı.

Abone ol

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, üç günlük temaslarını tamamlayarak Türkiye'den ayrıldı.

Papa, ziyaretinin son gününde Fener Rum Patrikhanesi'nde Aziz Andreas yortusuna katıldı.

Ayinin ardından Papa ve Fener Rum Patriği Bartholomeos patrikhane balkonundan halkı selamladı.

Patrik Bartholomeos'un yönettiği ayine, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin ve Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da katıldı.

Her yıl 30 Kasım’da düzenlenen yortuda Papa, ayinde “Babamız” duasını okudu.

Fener Rum Patrikhanesi’nden yapılan yazılı basın açıklamasına göre Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Papa Francesco ortak bir deklarasyon imzaladı.

Açıklamada, “Hristiyanların birliği için büyük önem taşıyan ve Ortadoğu’da acı çeken Hristiyanlar üzerinde büyük bir etkisi olan” bir ortak bildiriye imza atıldığı belirtiliyor.

Ortak deklarasyonda, Ortadoğu’daki duruma dikkat çekiliyor: “Öyle görünüyor ki, insan hayatının değeri yok oldu, insan artık büyük önem taşımıyor ve diğer çıkarlar için feda ediliyor. Ve trajik bir şekilde, bunlar pek çoğunun kayıtsızlığıyla karşılanıyor.”

Ortak deklarasyonda, insanlığın bugün karşılaştığı sorunların ancak insanların iyi niyetle dayanışması sayesinde çözülebileceği belirtilerek, “İslam ile karşılıklı saygı ve dostluk çerçevesinde yapıcı bir diyalogu” teşvik etmenin önemine dikkat çekildi.

Ukrayna’da süren çatışmalara da dikkat çeken Papa ve Patrik, uluslararası hukukun üstünlüğüne saygı ve diyalog çağrısı yaptı.

Türkiye’yi ziyaret eden dördüncü Papa olan Papa Francesco, dün Sultanahmet Camii’nde İstanbul İl Müftüsü Rahmi Yaran ile birlikteydi. Müftü Yaran dua ederken, Papa da gözlerini kapatıp iki elini göğsünde kavuşturarak iki dakika boyunca saygı gösterisinde bulunmuştu.

Papa 28 Kasım’da başlayan ziyaretinin ilk gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti.

Papa temasların ardındın yapılan ortak basın toplantısında inançlar arasında anlayış ve takdiri derinleştiren bir diyalog çağrısında bulunmuş ve "Fanatik ve köktendinci yaklaşımlar, tıpkı akıl dışı korkular gibi yanlış anlaşılmalara ve ayrımcılığa neden olabiliyor. Bu tür eğilimlerin, inançlı insanların dayanışmasıyla önlenmesi lazım" demişti.