BIST 10.515
DOLAR 32,63
EURO 34,95
ALTIN 2.428,68
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Pamuk fiyatları Adıyamanlı yatırımcıyı üzdü

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uslu, pamuk fiyatlarındaki artışın tekstil sektörü için endişe verici olduğunu söyledi.

Abone ol

Pamuk fiyatlarında son bir yılda yaşanan artışların Türk tekstil sektöründe sıkıntı yarattığı bildirildi.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu,  ''pamuk üretiminde dünya devi'' olan ülkelerde yaşanan sel felaketlerinin üretimi olumsuz etkilediğini, pamuk fiyatlarındaki artışın son bir yılda yüzde 100 arttığını söyledi.

Adıyaman'da faaliyet gösteren tekstil firmalarının, müşterilerine fiyat öneremez hale geldiğini öne süren Uslu, GAP Eylem Planı kapsamında uygulanan teşviklerin de Adıyaman aleyhine olması nedeniyle illerindeki tekstil işletmelerinin ihracat yapamadıklarını kaydetti.

Teşvik şart

Uslu, Adıyaman'da ciddi tekstil yatırımları olduğunu ve bu yatırımların korunmaları, atıl duruma düşmelerinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederek, bunun da yine teşvik düzenlemeleriyle mümkün olabileceğini vurguladı.

Uslu, şunları anlattı:

"Geçen yıl bin 80 kuruş olan pamuk fiyatları bu yıl 4 lira 20 kuruş civarına yükselirken, bu artışın tekstil alanında istihdamı da olumsuz etkiledi. Yükselen pamuk fiyatları tekstil ve hazır giyim sektörü için tehdit oluşturmaya başladı. Şu günlerde müşterilerimize fiyat vermeye çekiniyoruz. Zaten kur farkı sebebiyle çok düşük olan kar oranımız, pamuk fiyatlarının yükselmesiyle iyice eridi. Bu konuda gerekli önlemler bir an önce alınmalı ve üreticiyi destekleyecek teşvikler hazırlanmalı.''

Üretici de desteklensin

Pamukta fiyatların rekora doğru gittiğini belirten Tekstil işletmecisi ve Ateks Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Açıkgöz ise, "ABD'den en büyük pamuk alıcısının Türkiye olması, ekonomimiz adına büyük bir kayıp. Geçmişte 1 milyon 150 bin ton pamuk üreten Türkiye'nin pamuk üretimi bugün 400 bin ton seviyesine geriledi. Pamuk gibi değerli tarım ürünlerinin enerjide kullanılmasını da doğru bulmuyoruz" dedi.