BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.411,12
HABER /  GÜNCEL

Pakistan'da tutuklama krizi: Karar uygulanmayacak

Yolsuzlukla mücadele kurumu, Yüksek Mahkeme'nin başbakanın tutuklanması yönünde aldığı kararı uygulamayacağını açıkladı.

Abone ol

Pakistan'da kamusal kişi ve kuruluşların tasarruflarının yerindeliğini sorgulayıp uygulamak için oluşturulan Ulusal Hesapverilirlik Dairesi, başbakan Eşref hakkındaki tutuklama kararını uygulamayacağını açıkladı.

Yüksek Mahkeme, Başbakan Raca Pervez Eşref'in rüşvet suçlamaları ışığında tutuklanmasına karar vermişti.

Yüksek Mahkeme, iddialarla ile ilgili kararında, başbakan ve hakkında tutuklama kararı verdiği diğer 15 kişinin 24 saat içinde tutuklamasını isteyip, kaçmaları halinde Ulusal Hesapverilirlik Dairesi'ni sorumlu tutacağını açıklamıştı.

Hesapverilirlik Dairesi Başkanı Fasih Buhari, tutuklama emrini reddettiğini açıkladığı bildirisinde ilgili yetkililerin "tutuklamayı haklı gösterecek gerekçeleri göstermediğini" söyledi.

Mahkeme, karar açıklamasında eldeki kanıtları yeniden gözden geçirmek istediğini duyurmuştu.

Kadri ile görüşme

Öte yandan iktidar partisinin meclisteki üyeleri ile yolsuzluk karşıtı bir kampanyanın liderliğini yapan din adamı Tahir Kadri arasında bir görüşme yapılıyor.

Tahir Kadri'nin İslamabad'da "hükümetin vadesini doldurduğunu, yolsuzluklar içinde istifa etmesi gerektiğini" söylediği binlerce kişilik protesto gösterisi sürerken Yüksek Mahkeme, Eşref'in tutuklanmasına karar vermişti.

Eşref'e yakın isimler, Yüksek Mahkeme'nin orduyla işbirliği yaparak böyle bir karar aldığını söylüyor.

Öte yandan Tahir Kadri ise, Kanada'dan geldikten sonra hükümete karşı başlattığı yolsuzluk kampanyasını aslında ordunun yürüttüğü ya da desteklediği değerlendirmelerini reddediyor.