BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.431,38
HABER /  GÜNCEL

Pakistan'da Taliban karşıtı aşiret büyüklerine saldırı

Pakistan'ın Afganistan sınırına yakın Mohmand bölgesinde militanlar, Taliban'la mücadele eden yerel barış konseyi üyesi iki aşiret büyüğünün evine saldırı düzenledi.

Abone ol

Yetkililer, Pakistan'ın Afganistan sınırına yakın bir bölgede yaşayan Taliban karşıtı iki aşiret büyüğünün evine saldırı düzenlendiğini açıkladı.

Onlarca Taliban militanı tarafından gerçekleştirilen saldırıda, en az dört kişinin öldüğünü, aralarında bir aşiret büyüğünün de olduğu dört kişinin yaralandığı bildirildi.

Saldırılar, Taliban'ın varlık göstermek istediği Mohmand bölgesindeji bir köyde gerçekleşti.

Yerel bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, köye giren bir grup militan, yerel barış konseyi üyesi Malik Gazi Han ve Malik Gulab Han'ın evlerine saldırdı.

Bölgeye militanların sızmasını önlemek için sık sık operasyon düzenleniyor.

Muhabirler, militanlara karşı "barış konseyleri" oluşturulmasının da güvenlik stratejisinin bir parçası olduğunu söylüyor.

Sınırı korumakta zorlanıyorlar

Saldırılardan bir gün önce, Pakistan ordusuna ait savaş uçakları bölgenin militanları barındıran kısmına hava ve kara saldırısı düzenlemişti.

Yetkililer, sınırın daha ilerisindeki Kurram bölgesinde, ABD'nin insansız uçakla gerçekleştirdiği iki hava saldırısında, militan olduğundan şüphelenilen altı kişinin öldürüldüğünü de açıkladı.

Uzmanlar, Kurram'dan kaçan militanların Mohmand bölgesinde varlık gösterdiğini tahmin ediyor.

Son haftalarda, Pakistan'ın kuzey-batısında sınır ötesinden gerçekleştirilen militan saldırılarının artması sonrasında, yetkililer Pakistan'a resmi şikayette bulundu.

Afganistan ve Nato da uzun süredir Pakistan sınırları içerisinden yapılan saldırılara karşı ülkenin daha fazla mücadele etmesi gerektiğini söylüyor.

Muhabirler, Pakistan ve Afganistan arasındaki uzun sınırı güvenli haline getirmenin, isyancılarla mücadele eden iki ülke için de zor olduğunu ifade ediyor.

Sınır boyunca faaliyet gösteren çok sayıda militan grup birbiriyle yakın ilişki içerisinde.