BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,87
ALTIN 2.433,75
HABER /  GÜNCEL

Pakistan'da hükümet krizi olasılığı

Pakistan'daki Yusuf Raza Gilani yönetimindeki koalisyon hükümeti, parlementodaki çoğunluğu kaybetti. Koalisyondaki Muttahida Kaumi partisi 2 bakanını geçen hafta kabineden çekmişti.

Abone ol

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani 'kriz yok' diyor

Şimdiye dek koalisyona destek vermiş olan Muttahida Kaumi partisi tarafından yapılan açıklamada, hükümetin yolsuzluklar ve ekonomi konusundaki icraatından memnun olunmadığı için, muhalefet saflarına geçilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Böylece, 342 sandalyeli parlementodaki milletvekili sayısı 181'den 156'ya düşen Pakistan Halk partisi, Meclis'teki çoğunluğunu yitirmiş oldu.

Muttahida Kaumi partisinden yapılan açıklamada, "Yeni yılın daha başında hükümet petrol ve gazyağı fiyatlarına zam yaptı. Bu, zaten yüksek fiyatların baskısı altında bulunan insanlar açısından kabul edilemez birşey." denildi.

Parti koordinatörü Muhammed Anwar, BBC'ye verdiği demeçte, Pakistan'da demokrasinin yerleşmesini arzuladıklarını, ancak zamların, kötü yönetimin ve yolsuzlukların tüm sınırları aştığını kaydetti.

Başbakan Gilani, Pakistan televizyonuna yaptığı açıklamada "herhangi bir krizin söz konusu olmadığını" söylerken, Muttahida Kaumi partisinin koalisyondan çekilmesi, beklenmedik bir gelişme olarak yorumlandı.

Pakistan'daki bir BBC muhabiri, Taliban ve el-Kaide örgütlerine karşı mücadele içinde olan Batılı müttefiklerin, ülkede bu tür bir siyasi istikrarsızlıktan uzak durulmasını umduklarını aktarıyor.

Şimdi Pakistan hükümeti yeni ortaklar bulma çabası içine girdi. Siyasi yorumcular başka partilerden destek gelmezse, yeniden seçime gidilmesi olasılığının doğabileceğini kaydediyorlar.

Gilani önderliğindeki koalisyonun daha ufak ortağı Cemiyet-i Ulema, parti üyesi bir bakanın görevden alınması ardından Aralık ayın başında hükümetten çekilmişti.