BIST 10.171
DOLAR 32,26
EURO 34,76
ALTIN 2.400,98
HABER /  GÜNCEL

Pakistan'da balistik füze denemesi

Pakistan ordu yetkilileri, nükleer kapasiteye sahip bir balistik füze atışı denemesinin başarıyla gerçekleştiğini bildirdi.

Abone ol

Pakistan ordu yetkilileri, nükleer kapasiteye sahip bir balistik füze atışı denemesi yapıldığını bildirdi.

Birkaç gün önce de Hindistan uzun menzilli bir füze atış denemesi yapmıştı.

Pakistan, Hindistan'daki hedefleri vurma gücüne sahip Şahin 1-A adlı orta menzilli füze üzerinde yapılan denemenin başarılı olduğunu söyledi.

1947'den bu yana Hindistan ile Pakistan arasında üç savaş yaşandı.

1998'de nükleer silah testleri gerçekleştiren her iki ülke, karşı tarafı önceden uyararak düzenli füze atış denemeleri yapıyor.

Pakistan, füzenin menzilini tam olarak açıklamamış olmakla birlikte, savunma uzmanları bunun 2500-3000 km. civarında olduğunu ve Hindistan'ı vurma kapasitesine sahip olduğunu söylüyor.

Hindistan'ın geçen hafta test atışı yaptığı Agni-Vadlı kıtalararası uzun menzilli balistik füze, 5000 km. mesafeye kadar ulaşıp Çin'deki hedefleri bile vurma kapasitesine sahip.

Pakistan, geçen ay da kısa menzilli nükleer kapasiteli Abdali füzesinin deneme atışını yapmıştı.

Pakistan ordu yetkilileri, bugün denenen ve hem nükleer hem de konvansiyonel silah başlıkları taşıma kapasitesine sahip füzenin, başarılı bir şekilde Hint Okyanusu'na indirildiğini, böylece Pakistan'ın caydırıcılık gücünün bir kez daha kanıtlandığını açıkladı.

BBC İslamabad muhabiri M. İlyas Han, bu denemenin, Pakistan'ın menzil ve uygulama kapasitesi bakımından silahlarını yenileme konusunda geri kalmadığını göstermeye yönelik bir mesaj olarak değerlendirildiğini belirtiyor.

BBC muhabiri, her ikisi de nükleer silaha sahip olan Hindistan ile Pakistan arasındaki ilişkileri normale döndürmek amacıyla ticari görüşmeler yapılsa da, füze denemelerinin, iki ülke arasındaki yarışın hâlâ sürdüğünü gösterdiğini bildiriyor.