BIST 10.083
DOLAR 32,49
EURO 34,86
ALTIN 2.441,32
HABER /  DÜNYA

Pakistan ordusu taarruza geçti

Pakistan ordusu, Taliban'ın önemli komutanlarından Beytullah Mesud ve yandaşlarına karşı 'tam taarruz' emri aldı.

Abone ol

BBC'nin haberine göre, Pakistan'ın Kuzeybatı Eyaleti valisi Oveys Gani, Mesud'u bölgede "terörün asıl sebebi" olarak gösterdi. Vali, Mesud'u Pakistan'da son günlerde meydana gelen bir dizi intihar saldırısının da sorumlusu olmakla suçladı.

Afganistan'a komşu Güney Veziristan bölgesi, Beytullah Mesud'un kalesi konumunda. El Kaide lideri Usame bin Ladin'in de bu bölgede saklandığı iddia ediliyor. ABD, Güney Veziristan'ı, sınırın her iki yanından da Amerikan güçlerine saldıran El Kaide ve Taliban güçlerinin üssü olarak değerlendiriyor.

Taliban'ın çökertilebilmesi için, bu bölgede de kontrolün sağlanmış olması gerektiği belirtiliyor. Ancak geçmişte yapılan benzeri operasyonlarda pek az başarı sağlanabildi.

MESUD, EN AZİMLİ TALİBAN KOMUTANLARINDAN BİRİ

30'lu yaşlarında olan Beytullah Mesud, Taliban'ın en azimli komutanlarından biri olarak gösteriliyor. Güney Veziristan'daki Mesud aşiretinden destek görüyor.

Önde gelen Afgan Taliban liderlerince eğitilen Beytullah Mesud, 2007 yılındaki Kızıl Cami baskınında, hükümet güçleriyle öğrenciler arasındaki çatışmalar sonrası, Pakistan'a ağırlık verdi. Ardından Mesud'un lideri olduğu, yeni ve daha geniş bir militan ittifakı oluşturuldu.

Mesud, Pakistan'da son dönemdeki bir çok saldırının ardında olmakla, hatta Benazir Butto suikastını planlamakla suçlandı. Ancak Beytullah Mesud, bu olaya karıştığı yolundaki iddiaları en başından beri yalanladı