BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.421,97
HABER /  GÜNCEL

Paketten BDP'nin eş başkanlık sistemi çıktı!

Başbakan'ın detaylarını açıkladığı demokratikleşme paketinden Eş Başkanlık sürprizi de çıktı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Başbakan Erdoğan'ın detaylarını açıkladığı demokratikleşme paketinden Eş Başkanlık Sistemi de çıktı. BDP'nin uzun zamandır uyguladığı sistem demokratikleşme paketiyle birlikte Türk siyasal hayatında yasal nitelik kazanacak.

BDP'NİN EŞ BAŞKANIK SİSTEMİ DE PAKETE GİRDİ

Başbakan'ın açıkladığı paketin içeriğindeki sürprizlerden biri de Eş Başkanlık sistemi oldu. BDP'nin Türkiye siyasal hayatına taşıdığı sistem siyasi partiler kanunu ve seçim kanunu üzerinden yapılacak değişiklikle bundan sonra yasal bir nitelik kazanacak.

Erdoğan konuya dair açıklamasında şöyle dedi:

"Eş Genel Balkanlığın önünü açıyoruz. Bu alanda uluslararası deneyimleri inceledik ve bir değişiklik uygun gördük. Seçim kanununun 15'inci maddesine ek yapıyor ve siyasi paritlerin tüzüklerinde ilgili hüküm varsa iki kişiden fazla olmamak üzere Eş Başkanlık sistemini yasalaştırıyoruz."

KÜRTÇE PROPAGANDA YASALAŞIYOR

Paketin dikkat çeken bir diğer başlığı ise siyasi partilerin propaganda yapacağı dillere sınırlama getiren hükümdeki değişiklik oldu. Başbakan'ın açıklamasına göre siyasi partiler artık seçim çalışmalarında Kürtçe propaganda yapabilecekler. "Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda serbest olacak." diyen Erdoğan siyasi partilerin ön seçimlerde de Türkçe dışında diller kullanılabileceğini açıkladı.