BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Paket özgürlük alanlarının önemli bir boyutu

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, demokratikleşme paketi ile hayat tarzına müdahaleyi önleyici, cezalandırıcı çok ciddi hükümler getirildiği...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, demokratikleşme paketi ile hayat tarzına müdahaleyi önleyici, cezalandırıcı çok ciddi hükümler getirildiğini belirterek, paketin özgürlük alanlarının önemli bir boyutu olduğunu söyledi.
Kurban Bayramı, bayramlaşma töreni için Kırıkkale’ye gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kırıkkale Valiliği ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamada bulundu. Bakan Atalay, açıklamasında demokratikleşme paketinin Türkiye’de tüm kesimleri ilgilendiren çok önemli özgürlük alanlarını açtığını söyledi. Atalay şöyle konuştu:
“Biz çok yakından takip ediyoruz. Özellikle demokratikleşme paketinin Avrupa birliği değerlendirme raporunda yer alması için arkadaşlarımızın yoğun çabası oldu. Bunu da biliyorum. Dolayısı ile biz bu rapordan memnun olduk. Gerçekten demokratikleşme paketi sizlerde biliyorsunuz, benim koordinasyonumda bir dört ekip tarafından 3-4 ay çalışılan bir dokümandır. Ve doğrusu Türkiye’de tüm kesimleri ilgilendiren çok önemli özgürlük alanları açtı. Yani kıyafetten nefret suçları gibi konulara kadar geniş bir yelpazede. Özellikle nefret suçları gibi konular tabii Avrupa Birliğinin de, dünyanın da gündeminde olan bir konu. Yani belli suçları ayrımcılık suçları nedeniyle işleme, bu gün dünyada çok fazla gündemde olan bir konu. Bizim paketin en yoğun kısmı buna ait. 15 civarında ceza kanunun maddesini değiştiriyoruz. Bir de tabii hayat tarzı ile ilgili keskin vurgular getirdik. Yani Türkiye’de hayat tarzına müdahale gibi olaylar daima meydana gelmiştir. Bu pakette, ceza kanununda özellikle hayat tarzına müdahaleyi önleyici, cezalandırıcı çok ciddi hükümler getirdik. O da özgürlük alanlarının önemli bir boyutu. Orada da kastımız şu, bütün vatandaşlarımız kendi inancını, kendi düşüncesini, geleneğini, kıyafetini, kültürünü özgürce yaşasın ve uygulasın. Bu paket tabi bayramdan önce çıkmış oldu. Pakette 4 idari husus vardı bunu da bayramdan önce tamamlamış olduk. Şimdi yasalar kaldı, bu yasaları da bayramdan sonra toplu olarak tasarı şeklinde meclise göndereceğiz. Yani o pakette yer alan çok sayıda kanun tasarısı var. Yani o ancak kanunla gerçekleşecek. İşte seçim sistemi ile ilgili olan var, diğer konularla ilgili olanlar var, bütün bunları hükümet tasarısı olarak inşallah toplu bir şekilde göndereceğiz. Yani bu paketin bir özelliği de şu, her şey hazır. Biz orada sadece teminlerle yetinmedik, hangi madde ile hangi kanunun değiştirileceği, nasıl değiştirileceği gibi dosyalarımız da hazır. Bir kısım yasalar var bunlarda meclisi bağımsız olarak gidecek. Ama değişik kanunlarda seçim kanunu, siyasi parti kanunu, il idaresi kanunu gibi kanunlardaki belirli maddeler belki torba yasa haline getirilecek ve hemen bayramdan sonrada inşallah onarlı meclise intikal ettireceğiz."

"TÜRKİYE’DE 600 BİN CİVARINDA SURİYELİ VAR"
Türkiye’de yaşayan 600 bin civarında Suriyeli olduğuna değinen Atalay, kamplarda yaşayan 200 bin civarındaki Suriye’li için çok büyük bayram organizasyonu yatıklarını belirtti. Atalay, “Türkiye’de şu anda yaklaşık 600 bin civarında Suriyeli var. Biliyorsunuz biz bir açık kapı politikası uyguluyoruz. Ülkesinde yaşamakta güçlük çekiyorsa Türkiye’ye sığınmasında kapılarımız açık oluyor. Bu uluslar arası bir kural. Bunun 200 bini kamplarımızda 400 bini de şehirlerimizde yaşıyorlar. Tabi Suriyelileri misafir kabul ediyoruz ve onları iyi şartlarda yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bana bağlı AFAD var ama bütün kurumlar çalışıyor. Dikkat edilirse bu kadar nüfus olmasına rağmen fazla bir sorun yansımıyor. Çünkü çok iyi yönetiyoruz. Ve Türkiye burada büyük de bir kaynak kullanıyor. Bu bayramda da çok büyük organizasyonlar yaptık. Kurbanlar oralarda kesiliyor. O konutlarsa orada kurban etleri ikram ediliyor. Çocuklarına bayram hediyeleri aldık. O bölgedeki tüm milletvekillerimiz kamplara bayramlaşmalara gittiler. Yani onlarında burada mahrum bir şekilde kalmamaları için elimizden gelene yaptık. Ama tabii büyük bir acı yaşıyorlar, evlerinden uzak çadırlarda gönül hoşluğuyla bayram yapması kolay değil, Allah, inşallah onların ülkelerini, sulha, sükuna kavuştursun, onlarda evlerine dönsün dileğimiz budur” dedi.
(İHA)