BIST 9.569
DOLAR 32,46
EURO 34,50
ALTIN 2.474,52
HABER /  GÜNCEL

Özel yetkili mahkemeler derhal kaldırılmalıdır

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Özel yetkili mahkemeler bir demokratik devlette olmaması gereken mahkemelerdir. Özel yetkili mahkemel...

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Özel yetkili mahkemeler bir demokratik devlette olmaması gereken mahkemelerdir. Özel yetkili mahkemeler derhal kaldırılmalıdır” dedi.
Meclis’te basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, “Hükümetin gücü nerede azalmıştır. Türkiye’de fetret var denilebilir. Ama bu kuvvetler ayrılığına hükümetin yaptığı saldırıdan dolayıdır. Başbakan’ın, yürütmenin yargı üzerinde güç sahibi olmaması hiçbir şekilde fetrete işaret etmez, demokrasinin sağlığına işaret eder. Toplum olarak şikayet etmemiz gereken konu, kuvvetler ayrılığına, yargıya yönelik hükümetin kuşatması, saldırısıdır” dedi.
Hukuk devletinin saldırı altında olduğunu savunan Hamzaçebi, “HSYK’da hükümetin etkisiyle yapılan değişiklik sonucunda HSYK’nın ilgili dairesi 90 hakim ve savcının görev yeri değiştirilmiştir. Çok sayıda hakim ve savcının yeri değiştiriliyor ki, gerçek niyet gölgede kalsın. Gerçek niyet yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcıların görevden alınması, başka göreve kaydırılmasıdır” diye konuştu.
Hamzaçebi, yeniden yargılama konusunda ise şunları söyledi:
“Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması yönündeki Cumhuriyet Halk Partisi’nin teklifleri yıllardır Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde beklemektedir. Özel yetkili mahkemeler bir demokratik devlette olmaması gereken mahkemelerdir. Özel yetkili mahkemeler derhal kaldırılmalıdır. Hükümet ya kendi teklifini getirsin ya da bizim teklifimiz burada bekliyor. Terörle Mücadele Kanunu’ndaki 10. maddesindeki mahkemelerin kaldırılması gerekir. Terörle mücadele mahkemeleri kaldırılmalıdır.”
Dijital delillerin tek başına delil olamayacağını söyleyen Hamzaçebi, Balyoz davasını etkileyecek şekilde Poyrazköy davasıyla ilgili mahkemenin verdiği karara değinerek, “Balyoz davasında yeniden yargılamanın yolunu açmıştır. Yeni bir durum, delil vardır. ‘5 nolu harddisk sonradan üzerinde oynamalar yapılan bir disktir’ şeklinde TÜBİTAK tarafından hükme bağlanmıştır. Bu yeniden yargılamayı gerektiren çok açık bir nedendir” ifadelerini kullandı.
Hamzaçebi, Merkez Bankası’nın hareket alanının daraltıldığını iddia ederek, “Son faiz artışı ekonominin akılla değil, inatla yönetilmesinin sonucudur. Bugüne kadar Merkez Bankası’nın elini kolunu bağladı. Manevra alanı Başbakan tarafından daraltılmıştır. Ben karışmıyorum, sorumluluk Merkez Bankası’nda diyerek sorumluluğu üzerinden atamaz” şeklinde konuştu.
ÖYM ve TMK’nın kaldırılmasının bir samimiyetsizlik göstergesi olduğunu savunan Hamzaçebi, “Sadece ve sadece rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının hükümete vereceği zararı azaltmaya, etkisizleştirmeye çalışmaktır” dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in açıklamalarıyla ilgili olarak ise Hamzaçebi, “Hükümetin yargı değil, kuvvetler ayrılığı ilkesini yok etmek istiyor” ifadelerini kullandı.
(İHA)