BIST 10.628
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.430,69
HABER /  GÜNCEL

Özal'ı kızdıran kahvaltı anısı

Gazeteci Leyla Umar, Özal ailesiyle davalık oldu. Umar'ın kitabındaki Turgut Özal'la ilgili anıya öfkelenen Korkut Özal, hemen davayı açtı. Özal'ı kızdıran olay şu:

Abone ol

Korkut Özal, ağabeyi Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde Çankaya Köşkü'nden kovulduğu iddiasını yazan gazeteci Leyla Umar’ı ve yayınevini dava etti.

Korkut Özal, ağabeyi Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde Köşk’te kardeşleriyle baş başa yaptığı bir kahvaltı sırasında, yengesi Semra Özal tarafından kovulduğunu iddia eden gazeteci-yazar Leyla Umar’ı mahkemeye verdi. Korkut Özal, yengesi Semra Özal’ı da olayı yalanlamadığı için dava etti.

GAZETECİ-yazar Leyla Umar, bir süre önce piyasaya çıkan anı kitabı ‘Geride Yazılar Kaldı’da Semra Özal’ın kendisine anlattığını öne sürdüğü bir olaya yer verdi. Semra Özal, köşkte baş başa kahvaltı yapan Turgut, Korkut ve Yusuf Özal kardeşlerin masasını dağıttığını ve kardeşlerin köşke girişini yasakladığını belirtiyordu.

Korkut Özal, avukatları Abdurrahman Öz ve Hakan Yıldız aracılığıyla Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak kitabın yazarı Leyla Umar, Epsilon Yayıncılık ve Semra Özal’dan şikayetçi oldu. Leyla Umar’ın yazdığı ‘Geride Yazılar Kaldı’ kitabına alınan, bir süredir basın ve kamuoyunda tartışma konusu olan ‘Köşkte kahvaltı’ olayının gerçek dışı olduğu öne sürülen dilekçede şöyle denildi:

‘Kitapta yaşandığı belirtilen olay, gerçek dışı bir olaydır. Müvekkil, ağabeyi rahmetli Turgut Özal Cumhurbaşkanı iken, kardeşi rahmetli Yusuf Bozkurt Özal’ın da katılımı ile zaman zaman ağabeyi Turgut Özal’la Çankaya Köşkü’nde bir araya gelmiş, görüşmüş, bazen diğer aile bireylerinin de katılımıyla yemekler de yemiştir. Ancak hiçbir zaman kitapta belirtilen olay meydana gelmemiştir.’

NEDEN YALANLAMADI

Korkut Özal, olayı yalanlamayan kaynak Semra Özal’ı da dava etti. Dilekçenin son bölümünde dava konusu yazının kaynağı gösterilen Semra Özal’ın da yazıyı yalanlamadığı kaydedildi ve şöyle denildi:

‘Dava konusu yazıda, müvekkil Çankaya Köşkü’ne girmesi yasaklanan, kardeşi ile yemek yerken masası dağıtılarak dışarı çıkartılan, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne girmesine engel olunmuş bir kişi gibi gösterilmiştir. Gerçeğe aykırı iddia, müvekkilin şeref, haysiyet ve itibarına açıkça saldırı teşkil etmektedir. Toplum nezdinde müvekkil küçük düşürüldü.’

12 Eylül öncesi Necmettin Erbakan ile MSP’de siyaset yapan Korkut Özal, Leyla Umar, Semra Özal ve Epsilon Yayıncılık’tan 30 bin YTL manevi tazminat isteminde bulundu ve paranın faiziyle birlikte tahsilini istedi.

KİTAPTA NE YAZIYOR

Dilekçeye de alınan dava konusu ‘Geride Yazılar Kaldı’ adlı kitapta şu ifadeler yer alıyor:

Semra Hanım’la buluşmalarımız sıklaştıkça, anlattığı olayların sayısı ve içeriği de değişiyordu. Turgut Bey’in annesi ve kardeşlerinden hiç hoşlanmadığını zaten açıkça herkes söylerdi. Onları, dini devlet işlerine karıştırmakla suçlardı. Bir gün kıs kıs gülerek bana şu olayı anlatmıştı: ‘Turgut Bey’in kardeşlerini Köşk’e sokmasını yasaklamıştım. Bir sabah erkenden mutfaktan gelen sesleri duydum. Giyinip oraya koştum. Bir de baktım, üç kardeş kahvaltı ediyorlar, birbirlerine bir şeyler anlatıyorlar... Hırsla masa örtüsünü öyle bir çektim ki, her şey yerlere dökülüp saçıldı. Ama o günden sonra da hiçbiri ne yanıma yaklaşabildi, ne de Turgut Bey ağzını açıp bana sitemde bulunabildi.’

HABER: Ali DAĞLAR
KAYNAK:
www.hurriyetim.com.tr

ani