BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,10
ALTIN 2.515,91
HABER /  GÜNCEL

Otomobilde yakıt israfına son

Akaryakıta peşpeşe gelen zamlar sürücüleri tasarrufa yöneltiyor. LPG'li araçlara güvenemeyen araç sahipleri litre sarfiyatını azaltan cihazlara sarıldı.

Abone ol

Araçlarda yakıt tasarrufu sağlayan cihazlara ilgi gün geçtikçe artıyor. Uzmanlara göre, benzin fiyatlarındaki hızlı artışın yanı sıra LPG’li araçlarda meydana gelen patlamalar araç sahiplerini tasarruf cihazlarına yöneltiyor.

Son zamların ardından ortalama bir binek aracının 50 litrelik deposunu kurşunsuz 95 oktan benzinle doldurmanın maliyeti 130 YTL’yi buluyor. Takıldığı otomobillerin modeline göre yüzde 10 ile 18 arasında yakıt tasarrufu sağlıyan cihaza talep geçen seneye göre iki kat arttı.

Yakıt tasarrufu cihazlarına sadece otomobil sürücüleri ilgi göstermiyor. Belediye otobüslerinde kullanılan cihazı Sahil Güvenlik Komutanlığı, botlarında denemek istiyor.

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlar sonucu 1998’de 35 bin liraya satılan benzinin litre fiyatı günümüze gelene kadar 60 kat arttı, 2,60 yeni liraya (2 milyon 600 bin lira) yükseldi. Benzin fiyatlarının yükselmesinin ardından 2000’li yılların başında otogazın (LPG) yıldızı parlamaya başladı.

Ancak LPG’li araçlarda yaşanan patlamalar yeniden güvenlik tartışmalarını gündeme getirince araç sahipleri farklı arayışlara yöneldi. Mazlum Akay, tasarruf cihazı Ekoyak’ı Türkiye’de üretiyor. 1974 yılında üniversite öğrencisiyken bu işe merak salan kimya mühendisi Akay, 2000 yılında ithaline izin verilen cihazları Türkiye’de üretmeye karar vermiş. 2003’te İstanbul Toptancılar Çarşısı’nda seri üretime başlayan Akay, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan garanti belgesi aldığı ürününü Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ne de onaylatmış.

Günde ortalama 10 adet sattıkları ürünle ilgili bilgi almak için her gün en az 30 kişinin aradığını ifade eden Akay, sattığı toplam cihaz sayısının 2 bini bulduğunu ifade ediyor. Akay, cihaza lüks otomobil sahiplerinin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının da özel ilgi gösterdiğini vurguluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsler için cihazı denediğini dile getiren Akay, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın da e-posta yoluyla bilgi istediğini kaydediyor.

Cihazın Avrupa ülkelerinde de pek çok sürücü tarafından tercih edildiğini anlatan Akay, taklit ürünlere dikkat çekerek, “Sanayi Bakanlığı bu firmalara büyük cezalar kesti. Sayıları azaldı; ama halen var. Cihazının belli bir sıcaklığı var. Ama taklit ürünlerde bu sıcaklık oranı korunamıyor. Bazılarında iğne toplama işlevini gören mıknatıslar kullanılıyor. Bunun için kaldırma kuvvetini ölçmek gerekiyor. Yakıta etki edecek manyetiğin en az 6 kg. ağırlığı kaldırması gerekir.” diye uyarıda bulunuyor.

Magnetizer (Motor Performans Artırıcı) adlı yakıt tasarruf cihazını Amerika’dan getirip Türkiye’de pazarlayan EMTİ Enerji Genel Müdürü Emrah Özbaş satışların geçen yıla oranla yüzde 150 seviyesinde arttığını ifade ediyor.

Özbaş, “Her türlü araç kullanıcısı ürüne ilgi duyuyor. Tasarruf etme zihniyeti artık sadece düşük gelirli ailelere özel bir olay değil.” diyor. Özbaş, cihazın çevre kirliliği ve motorun yıpranmasını azaltıcı özelliklerine rağmen Türkiye’de benzinden tasarruf amacıyla kullanılmadığını belirtiyor. Cihaz, motorun yakmadan attığı çiğ yakıtın yanmasını sağlayarak yüzde 25’e kadar tasarruf sağlayabiliyor.

Ekoyak’ın fiyatı motorun hacmine göre 50-180 dolar, Magnetizer’in ise 120-550 dolar arasında değişiyor. Uçak teknisyeni Fatih Yurtseven, 2000 motor Peugeot 406 marka arabasına taktırdığı cihaz sayesinde yüzde 20 tasarruf sağladığını söylüyor. Yurtseven, “Cihazı taktıktan sonra arabanın 100 kilometrede tükettiği yakıt miktarı 13,5’ten 10 litreye düştü.” diyerek memnuniyetini dile getiriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden emekli Ümit Uçar, 93 model arabasına taktırdığı tasarruf cihazının veriminden memnun. Uçar, “Çevremdeki birçok insan arabasını evinin önünde bekletiyor. 1970’li yıllarda arabası olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi. Şimdi arabasını kullananlar parmakla gösteriliyor.” diyor.

Haber: İsa Sezen
Kaynak: